Curry z marchewką i cukinią
Jeśli miewasz tak, że jak przychodzisz po pracy/szkole do domu i nie chce Ci się gotować, to ten przepis jest dla Ciebie! Poznaj przepyszny przepis na curry z marchewką i cukinią. Domowy gotowiec, który sprawi, że nawet w leniwy dzień będziesz mogła zjeść zdrowo i smacznie.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 315 kcal
- 10,6 g białka
- 16,6 g tłuszczu
- 25,7 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Cebula ⅔ sztuki (60 g)
- Imbir kawałek ok. 1,5 cm
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Marchewka 2 małe sztuki (90 g)
- Cukinia 150 g
- Woda kilka łyżek
- Mleczko kokosowe 5 łyżek (100 g)
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
- Curry 1 kopiata łyżeczka (6 g)
- Mielona papryka chili 1 szczypta
- Ciecierzyca (z puszki/słoiczka) 9 łyżek (180 g)
Wykonanie
- Poszatkuj w blenderze drobno czosnek, cebulę i imbir.
- Daj na patelnie na rozgrzaną oliwę.
- Poszatkuj z blenderze lub zetrzyj na tarcę lub drobno pokrój marchewkę. Następnie cukinie i dołóż na patelnie. Podsmażaj 2 minuty.
- Dodaj resztę składników i grzej pod przykryciem aż marchewka zmięknie.
- Zamknij na ciepło w słoiku (jak to zrobić – KLIK) i przechowuj w lodówce do około tygodnia lub podawaj od razu np. z ryżem lub podgrzanym plackiem tortilli.