Curry z marchewką i cukinią

Jeśli miewasz tak, że jak przychodzisz po pracy/szkole do domu i nie chce Ci się gotować, to ten przepis jest dla Ciebie! Poznaj przepyszny przepis na curry z marchewką i cukinią. Domowy gotowiec, który sprawi, że nawet w leniwy dzień będziesz mogła zjeść zdrowo i smacznie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 315 kcal
  • 10,6 g białka
  • 16,6 g tłuszczu
  • 25,7 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Cebula ⅔ sztuki (60 g)
  • Imbir kawałek ok. 1,5 cm
  • Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (90 g)
  • Cukinia 150 g
  • Woda kilka łyżek
  • Mleczko kokosowe 5 łyżek (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
  • Curry 1 kopiata łyżeczka (6 g)
  • Mielona papryka chili 1 szczypta
  • Ciecierzyca (z puszki/słoiczka) 9 łyżek (180 g)

Wykonanie

  1. Poszatkuj w blenderze drobno czosnek, cebulę i imbir.
  2. Daj na patelnie na rozgrzaną oliwę.
  3. Poszatkuj z blenderze lub zetrzyj na tarcę lub drobno pokrój marchewkę. Następnie cukinie i dołóż na patelnie. Podsmażaj 2 minuty.
  4. Dodaj resztę składników i grzej pod przykryciem aż marchewka zmięknie.
  5. Zamknij na ciepło w słoiku (jak to zrobić – KLIK) i przechowuj w lodówce do około tygodnia lub podawaj od razu np. z ryżem lub podgrzanym plackiem tortilli.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz