Kasza z tofu pieczonym
Kasza z tofu pieczonym to świetna opcja, gdy nie masz czasu na gotowanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji dostarcza sporo białka i składników odżywczych. Możesz połączyć ją z dowolnymi warzywami, ale zdecydowanie polecam spróbować z pomidorem.
- Tagi: groszek, meal prep, na wynos, na wytrawnie, obiad, obiad i kolacja, pesto zielony groszek, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 471.5 kcal
- 26 g białka
- 22 g tłuszczu
- 39.6 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Kasza gryczana około 6 łyżek (80 g)
- Tofu wędzone 1½ kostki (270 g)
- Oliwa 2 łyżki (20 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny 1 łyżka (5 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
- Sałata 2 garści (50 g)
- Pomidor 2 sztuki (240 g)
- Rzodkiewka garść (75 g)
- Kukurydza, konserwowa 3 łyżki (45 g)
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Tofu pokrój w kostkę i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
- Tofu polej 1 łyżką oliwy, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Posyp czosnkiem. Całość wymieszaj.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 10-15 minut.
- Warzywa pokrój, wymieszaj z kukurydzą, odsączoną z zalewy i sałatą.
- Warzywa wymieszaj z kaszą, pieczonym tofu i 1 łyżką oliwy.