Kasza z tofu pieczonym

Kasza z tofu pieczonym to świetna opcja, gdy nie masz czasu na gotowanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji dostarcza sporo białka i składników odżywczych. Możesz połączyć ją z dowolnymi warzywami, ale zdecydowanie polecam spróbować z pomidorem.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 471.5 kcal
  • 26 g białka
  • 22 g tłuszczu
  • 39.6 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Kasza gryczana około 6 łyżek (80 g)
  • Tofu wędzone 1½ kostki (270 g)
  • Oliwa 2 łyżki (20 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (5 g)
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
  • Sałata 2 garści (50 g)
  • Pomidor 2 sztuki (240 g)
  • Rzodkiewka garść (75 g)
  • Kukurydza, konserwowa 3 łyżki (45 g)

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  2. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Tofu pokrój w kostkę i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
  4. Tofu polej 1 łyżką oliwy, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Posyp czosnkiem. Całość wymieszaj.
  5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 10-15 minut.
  6. Warzywa pokrój, wymieszaj z kukurydzą, odsączoną z zalewy i sałatą.
  7. Warzywa wymieszaj z kaszą, pieczonym tofu i 1 łyżką oliwy.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz