Ziemniaki z mizerią i ciecierzycą
Nie masz ochoty stać w gorącej kuchni i gotować obiadów? To całkiem normalne, dlatego propozycję na lekki letni obiad – ziemniaki z mizerią i ciecierzycą. Prosty przepis, zdrowa alternatywa, do przygotowania na zimno.
- Tagi: lato, lekki obiad, obiad, wegańskie, ziemniaki
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 466,5 kcal,
- 16,3 g białka,
- 14,2 g tłuszczu,
- 60,6 g węgl.
Składniki na 1 porcję:
- Ziemniaki 3 małe sztuki (210 g)
- Ogórek gruntowy 2 małe sztuki (80 g)
- Rzodkiewka 3 sztuki (45 g)
- Jogurt roślinny 2 łyżki (40 g)
- Szczypiorek kilka łyżeczek
- Ciecierzyca (ugotowana lub ze słoiczka) 5 łyżek (100 g)
+ oliwa 1 łyżka (10 g)
- Przyprawy: papryka wędzona, sól, czosnek granulowany
Wykonanie
Ugotuj ziemniaki.
Na oliwie podsmaż ciecierzycę z przyprawami.
Pokrój ogórki, rzodkiewkę w cienkie plastry i wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem.
Ułóż wszystkie składniki w miseczce, posyp szczypiorkiem.