Ziemniaki z mizerią i ciecierzycą

Nie masz ochoty stać w gorącej kuchni i gotować obiadów? To całkiem normalne, dlatego propozycję na lekki letni obiad – ziemniaki z mizerią i ciecierzycą. Prosty przepis, zdrowa alternatywa, do przygotowania na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 466,5 kcal,
  • 16,3 g białka,
  • 14,2 g tłuszczu,
  • 60,6 g węgl.
Previous slide
Next slide

Składniki na 1 porcję:

  • Ziemniaki 3 małe sztuki (210 g)
  • Ogórek gruntowy 2 małe sztuki (80 g)
  • Rzodkiewka 3 sztuki (45 g)
  • Jogurt roślinny 2 łyżki (40 g)
  • Szczypiorek kilka łyżeczek
  • Ciecierzyca (ugotowana lub ze słoiczka) 5 łyżek (100 g)

+ oliwa 1 łyżka (10 g)

  • Przyprawy: papryka wędzona, sól, czosnek granulowany

Wykonanie

Ugotuj ziemniaki.

Na oliwie podsmaż ciecierzycę z przyprawami.

Pokrój ogórki, rzodkiewkę w cienkie plastry i wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem.

Ułóż wszystkie składniki w miseczce, posyp szczypiorkiem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz