Kanapki z pastą kiełkową
Poznaj przepis na przepyszne kanapki z pastą kiełkową. Wiem, że u wielu osób jest taki wieczór, gdy po ciężkim dniu po powrocie z pracy, czy uczelni już po prostu masz ochotę tylko odpocząć, a nie jeszcze coś gotować. No ale po ciężkim dniu na ogół też jesteśmy głodne. Dlatego dziś mam dla Ciebie przepis na kolacje, która jest idealna na ten czas, gdy nie chce Ci się gotować.
- Tagi: kanapki, kolacja, na wytrawnie, pasta kanapkowa, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 310,6 kcal
- 11,6 g białka
- 8 g tłuszczu
- 41,1 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
Pasta kiełkowa:
- Biała fasola (konserwowa) 8 łyżek (160 g)
- Kiełki rzodkiewki ok. 6 łyżek (50 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Siemię lniane (mielone) 1 łyżeczka (5 g)
- Sól biała 2 szczypty
Dodatki do 1 porcji pasty:
- Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
- Sałata 4 liście
- Rzodkiewka 2 sztuki (30 g)
- Ogórek 1 sztuka (40 g)
Wykonanie
Zblenduj składniki na gładką pastę lub rozgnieć widelcem opłukaną z zalewy białą fasolę i dodaj do niej pokrojone drobno kiełki, oliwę z oliwek, świeżo mielone siemię lniane i sól.
Gotową pastę nałóż na kanapki razem z ulubioną sałatą, pokrojoną rzodkiewką i ogórkiem.