Leczo wegańskie
Leczo wegańskie to prosta i szybka opcja na obiad czy kolację. Pełne warzyw, a przy tym odpowiednio zbilansowane, by sycić na długo.
- Tagi: danie obiadowe, jednogarnkowe, leczo, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 326.5 kcal
- 20.3 g białka
- 11.6 g tłuszczu
- 29.9 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Cebula – ½ sztuki (50 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Cukinia – 1 sztuka (250 g)
- Papryka – 1 sztuka (140 g)
- Passata pomidorowa – 1⅘ szklanki (400 g)
- Papryka (wędzona, mielona) – 1 łyżeczka (5 g)
- Pieprz – ⅓ łyżeczki (2 g)
- Oregano – ½ łyżeczki (2 g)
- Sól – 2 szczypty (2 g)
- Kotlety sojowe – 10 sztuk (60 g)
Wykonanie
- Pokrój cebulę drobno, a paprykę i cukinię w większą kostkę (około 1 cm).
- Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i podgrzewaj przez około 5-10 minut.
- Dodaj passatę, przyprawy, połamane kotlety sojowe (na ok. 2-3 cm kawałki) i dolej około ½ szklanki wody. Całość wymieszaj i podgrzewaj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.