Leczo wegańskie

Leczo wegańskie  to prosta i szybka opcja na obiad czy kolację. Pełne warzyw, a przy tym odpowiednio zbilansowane, by sycić na długo.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 326.5 kcal
  • 20.3 g białka
  • 11.6 g tłuszczu
  • 29.9 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 2 porcje:

  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Cebula – ½ sztuki (50 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Cukinia – 1 sztuka (250 g)
  • Papryka – 1 sztuka (140 g)
  • Passata pomidorowa – 1⅘ szklanki (400 g)
  • Papryka (wędzona, mielona)  – 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz – ⅓ łyżeczki (2 g)
  • Oregano – ½ łyżeczki (2 g)
  • Sól – 2 szczypty (2 g)
  • Kotlety sojowe – 10 sztuk (60 g)

Wykonanie

  1. Pokrój cebulę drobno, a paprykę i cukinię w większą kostkę (około 1 cm).
  2. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i podgrzewaj przez około 5-10 minut.
  3. Dodaj passatę, przyprawy, połamane kotlety sojowe (na ok. 2-3 cm kawałki) i dolej około ½ szklanki wody. Całość wymieszaj i podgrzewaj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz