Kalarepkowy twarożek
Roślinna pasta na kanapki pełna białka? Przetestuj wiosenny kalarepkowy twarożek, który jest pyszny i sycący. Przygotujesz go już w 7 minut! Świetnie smakuje na kanapkach z warzywami lub w tortilli, co sprawia, że idealnie nadaje się na śniadanie czy lunch na wynos. Dzięki sporej zawartości białka i błonnika doda Ci energii na kilka godzin.
- Tagi: na słodko, orzechy, owoce, smoothie, smoothie bowl, śniadanie, wegańskie, wiosna, wysokobiałkowe
- Czas przygotowania: 7 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 374.7 kcal,
- 17.9 g białka,
- 11.1 g tłuszczu,
- 45.2 g węglowodanów
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- Kalarepa ½ sztuki (80 g)
- Tofu naturalne 80 g
- Sól biała 1 szczypta
- Pieprz czarny mielony 1 szczypta
- Cytryna 1½ łyżki soku (15 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Szczypiorek 1 łyżeczka (5 g)
- Chleb żytni razowy 3 kromki (90 g)
- Ogórek 1 sztuka (40 g)
- Sałata 4 liście (20 g)
PRZEPIS
Wykonanie
- Kalarepę obierz i zetrzyj na tarce lub poszatkuj w blenderze kielichowym (zblenduj pulsacyjnie kilka razy).
- Wyciągnij z blendera kalarepkę i włóż do niego tofu, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i szczypiorek. Całość zblenduj.
- Dodaj do serka poszatkowaną/startą kalarepę i wymieszaj.
- Twarożek nałóż na kanapki i podawaj razem z sałatą i ogórkiem.