Kalarepkowy twarożek

Roślinna pasta na kanapki pełna białka? Przetestuj wiosenny kalarepkowy twarożek, który jest pyszny i sycący. Przygotujesz go już w 7 minut! Świetnie smakuje na kanapkach z warzywami lub w tortilli, co sprawia, że idealnie nadaje się na śniadanie czy lunch na wynos. Dzięki sporej zawartości białka i błonnika doda Ci energii na kilka godzin.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 374.7 kcal,
  • 17.9 g białka,
  • 11.1 g tłuszczu,
  • 45.2 g węglowodanów

SKŁADNIKI

Składniki na 1 porcję

  • Kalarepa ½ sztuki (80 g)
  • Tofu naturalne 80 g
  • Sól biała 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony 1 szczypta
  • Cytryna 1½ łyżki soku (15 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Szczypiorek 1 łyżeczka (5 g)
  • Chleb żytni razowy 3 kromki (90 g)
  • Ogórek 1 sztuka (40 g)
  • Sałata 4 liście (20 g)

PRZEPIS

Wykonanie

  1. Kalarepę obierz i zetrzyj na tarce lub poszatkuj w blenderze kielichowym (zblenduj pulsacyjnie kilka razy).
  2. Wyciągnij z blendera kalarepkę i włóż do niego tofu, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i szczypiorek. Całość zblenduj.
  3. Dodaj do serka poszatkowaną/startą kalarepę i wymieszaj.
  4. Twarożek nałóż na kanapki i podawaj razem z sałatą i ogórkiem.

FILM

Zobacz film!

PRZEPISY

Spróbuj też:

Dodaj komentarz