Jaglanka z fasolą i śliwką
Szukasz inspiracji na mega pyszne wegańskie śniadanie na słodko? Jaglanka z fasolą i śliwką to genialny wybór! Jest bardzo kremowa, smaczna i niezwykle odżywcza. Śliwki duszone z cynamonem sprawiają, że całość pachnie po prostu fantastycznie!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 405,3 kcal
- 14,4 g białka
- 8,2 g tłuszczu
- 61,3 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- Kasza jaglana (sucha) 35 g
- Mleko (u mnie roślinne) 120 g
- Fasola biała (ugotowana lub konserwowa) 2,5 łyżki (50 g)
- Śliwki 3 szt. (180 g)
- Cynamon 1/2 łyżeczki (2 g)
- Syrop klonowy (lub inne słodzidło) 1 łyżka (10 g) (ew. więcej jeśli masz niesłodkie mleko)
- Pestki dyni 1 łyżka (10 g)
Wykonanie
Zalej kaszę mlekiem w rondelku i gotuj ok 12 min.
Pokrój śliwki w kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj cynamon, syrop klonowy oraz 2 łyżki wody i podgrzewaj około 5 min aż zmiękną, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dosyp do śliwek pestki dyni i wymieszaj.
Ugotowaną kaszę zblenduj z dokładnie opłukaną fasolą. Jeśli całość jest mało słodka, możesz dodać też ½ banana lub 1 łyżkę syropu klonowego (lub innego słodzidła).
Na zblendowaną kaszę wyłóż śliwki z pestkami dyni.