Jaglanka z fasolą i śliwką

Szukasz inspiracji na mega pyszne wegańskie śniadanie na słodko? Jaglanka z fasolą i śliwką to genialny wybór! Jest bardzo kremowa, smaczna i niezwykle odżywcza. Śliwki duszone z cynamonem sprawiają, że całość pachnie po prostu fantastycznie!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 405,3 kcal
  • 14,4 g białka
  • 8,2 g tłuszczu
  • 61,3 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję

  • Kasza jaglana (sucha) 35 g
  • Mleko (u mnie roślinne) 120 g
  • Fasola biała (ugotowana lub konserwowa) 2,5 łyżki (50 g)
  • Śliwki 3 szt. (180 g)
  • Cynamon 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Syrop klonowy (lub inne słodzidło) 1 łyżka (10 g) (ew. więcej jeśli masz niesłodkie mleko)
  • Pestki dyni 1 łyżka (10 g)

Wykonanie

Zalej kaszę mlekiem w rondelku i gotuj ok 12 min.
Pokrój śliwki w kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj cynamon, syrop klonowy oraz 2 łyżki wody i podgrzewaj około 5 min aż zmiękną, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dosyp do śliwek pestki dyni i wymieszaj.
Ugotowaną kaszę zblenduj z dokładnie opłukaną fasolą. Jeśli całość jest mało słodka, możesz dodać też ½ banana lub 1 łyżkę syropu klonowego (lub innego słodzidła).
Na zblendowaną kaszę wyłóż śliwki z pestkami dyni.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz