Wegańskie fried rice z kapustą
Szukasz szybkiego sposobu na wege obiad? Wegańskie fried rice z kapustą sprawdzi się idealnie! Jest szybkie i mega odżywcze. W dodatku zrobisz je w kilka chwil. Sprawdź sama!
- Tagi: fried rice, groszek, kapusta, marchewka, na szybko, na wytrawnie, obiad, ryż, smażony ryż, tofu, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 525.1 kcal
- 24.6 g białka
- 17.3 g tłuszczu
- 65.7 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Kapusta – około 5 dużych liści (300 g)
- Marchewka – 2 małe sztuki (100 g)
- Tofu naturalne – 1 ⅕ kostki (220 g)
- Groszek zielony mrożony – ½ szklanki (80 g)
- Ryż – 8 łyżek (120 g)
- Sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
- Imbir suszony – ⅔ łyżeczki (2 g)
- Czosnek granulowany – 1 łyżeczka (5 g)
- Chilli – 2 szczypty (2 g)
Wykonanie
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni.
- Pokrój drobno kapustę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Wrzuć ją na patelnię.
- Tofu pokrój w kostkę.
- Dodaj je na patelnię wraz z mrożonym groszkiem. Podgrzewaj na wysokim ogniu przez około 10 minut, często mieszając (aż warzywa się zarumienią).
- Gdy ryż się ugotuje, dodaj go na patelnię, zmniejszając grzanie patelni do średniego.
- Wlej drugą łyżkę oliwy, sos sojowy i przyprawy.
- Mieszaj i grzej jeszcze około 3 minuty.