Wegańskie fried rice z kapustą

Szukasz szybkiego sposobu na wege obiad? Wegańskie fried rice z kapustą sprawdzi się idealnie! Jest szybkie i mega odżywcze. W dodatku zrobisz je w kilka chwil. Sprawdź sama!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 525.1 kcal
  • 24.6 g białka
  • 17.3 g tłuszczu
  • 65.7 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Kapusta – około 5 dużych liści (300 g)
  • Marchewka – 2 małe sztuki (100 g)
  • Tofu naturalne – 1 ⅕ kostki (220 g)
  • Groszek zielony mrożony – ½ szklanki (80 g)
  • Ryż – 8 łyżek (120 g)
  • Sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
  • Imbir suszony – łyżeczki (2 g)
  • Czosnek granulowany – 1 łyżeczka (5 g)
  • Chilli – 2 szczypty (2 g)

Wykonanie

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni.
  3. Pokrój drobno kapustę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Wrzuć ją na patelnię.
  4. Tofu pokrój w kostkę.
  5. Dodaj je na patelnię wraz z  mrożonym groszkiem. Podgrzewaj na wysokim ogniu przez około 10 minut, często mieszając (aż warzywa się zarumienią).
  6. Gdy ryż się ugotuje, dodaj go na patelnię, zmniejszając grzanie patelni do średniego.
  7. Wlej drugą łyżkę oliwy, sos sojowy i przyprawy.
  8. Mieszaj i grzej jeszcze około 3 minuty.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz