Jednogarnkowy zapiekany makaron
Jednogarnkowy zapiekany makaron – czyli prosty przepis na obiad! Taki w którym wszystkie składniki wrzucasz na blaszkę, mieszasz, wkładasz do piekarnika, zapominasz o nim i po upieczeniu masz już gotowy obiad. Roboty jest tu serio z 5 minut! Mam nadzieję, że spodoba Ci się taki prosty przepis na obiad.
- Tagi: jednogarnkowy, makaron, na wytrawnie, obiad
- Czas przygotowania: 45 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 532,4 kcal
- 21,9 g białka
- 9,5 g tłuszczu
- 81,3 g węgl.
Składniki na 3 porcje (1 blaszka):
- Makaron, suchy 200 g
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Cukinia ½ sztuki (150 g)
- Pieczarki 10 sztuk (200 g)
- Oliwki 3 kopiate łyżki (50 g)
- Pomidory suszone 4 sztuki (60 g)
- Bazylia świeża garść listków
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoika) 15 łyżek (300 g)
- Czosnek granulowany 2 łyżeczki
- Do smaku: sól, oregano po szczypcie
- Passata 400 g
- Woda 1½ szklanki
Wykonanie
- Pokrój wszystkie warzywa i pieczarki, przełóż na blaszkę i dodaj resztę składników.
- Całość wymieszaj i piecz w piekarniku (180℃) pod przykryciem około 30 minut.
- Następnie piecz bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut.