Jednogarnkowy zapiekany makaron

Jednogarnkowy zapiekany makaron – czyli prosty przepis na obiad! Taki w którym wszystkie składniki wrzucasz na blaszkę, mieszasz, wkładasz do piekarnika, zapominasz o nim i po upieczeniu masz już gotowy obiad. Roboty jest tu serio z 5 minut! Mam nadzieję, że spodoba Ci się taki prosty przepis na obiad.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 532,4 kcal
  • 21,9 g białka
  • 9,5 g tłuszczu
  • 81,3 g węgl.

Składniki na 3 porcje (1 blaszka):

  • Makaron, suchy 200 g
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Cukinia ½ sztuki (150 g)
  • Pieczarki 10 sztuk (200 g)
  • Oliwki 3 kopiate łyżki (50 g)
  • Pomidory suszone 4 sztuki (60 g)
  • Bazylia świeża garść listków
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoika) 15 łyżek (300 g)
  • Czosnek granulowany 2 łyżeczki
  • Do smaku: sól, oregano po szczypcie
  • Passata 400 g
  • Woda 1½ szklanki

Wykonanie

  1. Pokrój wszystkie warzywa i pieczarki, przełóż na blaszkę i dodaj resztę składników.
  2. Całość wymieszaj i piecz w piekarniku (180℃) pod przykryciem około 30 minut.
  3. Następnie piecz bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz