Dyniowa Carbonara

Dyniowa Carbonara to przepis, który idealnie sprawdzi się jesienią. Ten kremowy i aromatyczny sos to doskonałe comfort food, który otuli Cię w chłodne dni.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 525.2 kcal 
  • 22.7 g białka 
  • 24.1 g tłuszczu 
  • 53.9 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 2 porcje:

  • Dynia (puree)* – ¾ szklanki (200 g)
  • Tofu wędzone – 1 kostka (180 g)
  • Makaron spaghetti – 1 garść (120 g)
  • Mleczko kokosowe (21%) – 6 łyżek (120 g)
  • Sałata – 2 małe garście (40 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
  • Papryka słodka (mielona, wędzona) – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól biała – ¼ łyżeczki (2 g)
  • Czosnek granulowany – ⅓ łyżeczki (2 g)
  • Mielona papryka chili – ¼ łyżeczki (2 g)
  • Pieprz czarny mielony – 1 szczypta (1 g)
  • Mielona słodka papryka – 1 szczypta (1 g)

Wykonanie

  1. Przygotuj puree dyniowe lub użyj gotowego (przepis poniżej) i ugotuj makaron.
  2. Przygotuj skwarki: tofu pokrój w małą kosteczkę i smaż na oliwie, przyprawione wędzoną papryką (1/2 łyżeczki), czosnkiem granulowanym, słodką papryką, solą i pieprzem.
  3. Gotowe puree dyniowe wymieszaj z mleczkiem kokosowym i przyprawami: solą, papryką chili i wędzoną papryką (1/2 łyżeczki).
  4. Gotowy sos wymieszaj z makaronem i skwarkami z tofu i zjedz z ulubioną sałatą.

*PRZYGOTOWANIE PUREE DYNIOWEGO 

  1. Przekrój dynię na pół i wyciągnij z niej pestki.
  2. Wydrążoną dynię przełóż na blaszkę skórą do góry i włóż do rozgrzanego do 180 st piekarnika na mniej więcej 30 min.
  3. Sprawdź, czy dynia jest gotowa – wbij w nią widelec: jeśli jest miękka, to jest gotowa!
  4. Po przestudzeniu wydłub miąższ i zblenduj go lub rozgnieć widelcem na puree.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz