Dyniowa Carbonara
Dyniowa Carbonara to przepis, który idealnie sprawdzi się jesienią. Ten kremowy i aromatyczny sos to doskonałe comfort food, który otuli Cię w chłodne dni.
- Tagi: danie obiadowe, dynia, makaron, na obiad, na wytrawnie, przeciwzapalne, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 525.2 kcal
- 22.7 g białka
- 24.1 g tłuszczu
- 53.9 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Dynia (puree)* – ¾ szklanki (200 g)
- Tofu wędzone – 1 kostka (180 g)
- Makaron spaghetti – 1 garść (120 g)
- Mleczko kokosowe (21%) – 6 łyżek (120 g)
- Sałata – 2 małe garście (40 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól biała – ¼ łyżeczki (2 g)
- Czosnek granulowany – ⅓ łyżeczki (2 g)
- Mielona papryka chili – ¼ łyżeczki (2 g)
- Pieprz czarny mielony – 1 szczypta (1 g)
- Mielona słodka papryka – 1 szczypta (1 g)
Wykonanie
- Przygotuj puree dyniowe lub użyj gotowego (przepis poniżej) i ugotuj makaron.
- Przygotuj skwarki: tofu pokrój w małą kosteczkę i smaż na oliwie, przyprawione wędzoną papryką (1/2 łyżeczki), czosnkiem granulowanym, słodką papryką, solą i pieprzem.
- Gotowe puree dyniowe wymieszaj z mleczkiem kokosowym i przyprawami: solą, papryką chili i wędzoną papryką (1/2 łyżeczki).
- Gotowy sos wymieszaj z makaronem i skwarkami z tofu i zjedz z ulubioną sałatą.
*PRZYGOTOWANIE PUREE DYNIOWEGO
- Przekrój dynię na pół i wyciągnij z niej pestki.
- Wydrążoną dynię przełóż na blaszkę skórą do góry i włóż do rozgrzanego do 180 st piekarnika na mniej więcej 30 min.
- Sprawdź, czy dynia jest gotowa – wbij w nią widelec: jeśli jest miękka, to jest gotowa!
- Po przestudzeniu wydłub miąższ i zblenduj go lub rozgnieć widelcem na puree.