Gyrosowa pita z tofu

Potrzebujesz inspiracji na mega szybki obiad? Gyrosowa pita z tofu sprawdzi się idealnie. To sposób na ekspresowe danie, gdy nie chce Ci się gotować. Możesz podawać je z dowolnymi ulubionymi warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 389 kcal
  • 18,9 g białka
  • 12,4 g tłuszczu
  • 46,4 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Tofu wędzone 100 g
  • Oliwa z oliwek 5 g
  • Przyprawa do kurczaka/gyrosa 1 łyżeczka (4 g)
  • Pita 1 sztuka (70 g)
  • Jogurt 50 g
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki (3 g)
  • Pieprz szczypta
  • Sól szczypta
  • Koperek kilka gałązek (5 g)
  • Sałata 1 garść (20 g)
  • Ogórek 1 sztuka (40 g)
  • Papryka⅓ sztuki (45 g)
  • Cebula ⅕ szt (20 g)

Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Tofu pokrusz w rękach.
  3. Podgrzej je na oliwie z przyprawą do gyrosa.
  4. Podgrzej pitę.
  5. Warzywa pokrój.
  6. Wymieszaj jogurt z przyprawami i pokrojonym koperkiem.
  7. Posmaruj pitę sosem, dodaj tofu i warzywa.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz