Gyrosowa pita z tofu
Potrzebujesz inspiracji na mega szybki obiad? Gyrosowa pita z tofu sprawdzi się idealnie. To sposób na ekspresowe danie, gdy nie chce Ci się gotować. Możesz podawać je z dowolnymi ulubionymi warzywami.
- Tagi: ekspresowe, na wytrawnie, obiad, pita, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 389 kcal
- 18,9 g białka
- 12,4 g tłuszczu
- 46,4 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Tofu wędzone 100 g
- Oliwa z oliwek 5 g
- Przyprawa do kurczaka/gyrosa 1 łyżeczka (4 g)
- Pita 1 sztuka (70 g)
- Jogurt 50 g
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki (3 g)
- Pieprz szczypta
- Sól szczypta
- Koperek kilka gałązek (5 g)
- Sałata 1 garść (20 g)
- Ogórek 1 sztuka (40 g)
- Papryka⅓ sztuki (45 g)
- Cebula ⅕ szt (20 g)
Wykonanie
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Tofu pokrusz w rękach.
- Podgrzej je na oliwie z przyprawą do gyrosa.
- Podgrzej pitę.
- Warzywa pokrój.
- Wymieszaj jogurt z przyprawami i pokrojonym koperkiem.
- Posmaruj pitę sosem, dodaj tofu i warzywa.