Sos pomidorowy z tofu, cukinią i oliwkami

Poznaj prosty i zdrowy przepis z pomidorów w puszce. Wypróbuj przepyszny sos pomidorowy z tofu, cukinią i oliwkami, który zawiera mnóstwo warzyw. Jedz, wegańsko, zdrowo i zbilansowanie! 🥫

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 542,75 kcal,
  • 25,15 g białka,
  • 17 g tłuszczu,
  • 67,25 g węgl.

Składniki na 2 porcje:

  • Cebula ⅔ sztuki (60 g)
  • Czosnek 2 małe ząbki (10 g)
  • Tofu 1 kostka (180 g)
  • Oliwa 1½ łyżki (15 g)
  • Cukinia ½ dużej szt. (300 g)
  • Pomidory z puszki (krojone) ½ puszki (200 g)
  • Oliwki 3 łyżki (45 g)
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

+ Makaron (suchy) ok. 160 g na 2 porcje

Wykonanie

  1. Pokrój cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie.
  2. Po kilku minutach dodaj rozkruszone w rękach tofu i podsmażaj około 5 minut.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i grzej pod przykryciem kolejne 5 minut.
  4. Dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i pokrojone oliwki i grzej kilka minut.
    Podawaj z ugotowanym makaronem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz