Sos pomidorowy z tofu, cukinią i oliwkami
Poznaj prosty i zdrowy przepis z pomidorów w puszce. Wypróbuj przepyszny sos pomidorowy z tofu, cukinią i oliwkami, który zawiera mnóstwo warzyw. Jedz, wegańsko, zdrowo i zbilansowanie! 🥫
Wartość odżywcza 1 porcji
- 542,75 kcal,
- 25,15 g białka,
- 17 g tłuszczu,
- 67,25 g węgl.
Składniki na 2 porcje:
- Cebula ⅔ sztuki (60 g)
- Czosnek 2 małe ząbki (10 g)
- Tofu 1 kostka (180 g)
- Oliwa 1½ łyżki (15 g)
- Cukinia ½ dużej szt. (300 g)
- Pomidory z puszki (krojone) ½ puszki (200 g)
- Oliwki 3 łyżki (45 g)
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
+ Makaron (suchy) ok. 160 g na 2 porcje
Wykonanie
- Pokrój cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie.
- Po kilku minutach dodaj rozkruszone w rękach tofu i podsmażaj około 5 minut.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i grzej pod przykryciem kolejne 5 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i pokrojone oliwki i grzej kilka minut.
Podawaj z ugotowanym makaronem.