Tofu serniczki na ciepło
Te szybkie, kremowe serniczki na bazie tofu to idealna propozycja na ciepły, sycący deser lub odżywcze śniadanie. Delikatna waniliowa nuta w połączeniu z aksamitną konsystencją sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 304.1 kcal
- 19 g białka
- 10.6 g tłuszczu
- 24.9 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Mleko roślinne – ⅘ szklanki (200 g)
- Tofu naturalne – ½ kostki (90 g)
- Mąka ziemniaczana – 15 g
- Erytrytol/cukier – 2 łyżki (20 g)
- Aromat waniliowy – kilka kropel
- Maliny (mrożone lub świeże) – 1 szklanka (150 g)
Wykonanie
- Zblenduj mleko z tofu, erytrytolem, aromatem waniliowym. ⅔ powstałej mikstury wlej do garnka i zagotuj.
- Resztę wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Dodawaj ja stopniowo, mieszając do zagotowania płynu.
- Podawaj z owocami.