Czekoladowe ciasto z cukinią z mikrofali
Poznaj przepis na ekspresowy i konkretny deser w 5 min! Skosztuj czekoladowe ciasto z cukinią z mikrofali i zobacz, że zdrowy i szybki przepis może być przepyszny! Spraw, że Twoja ochota na słodkie zniknie tak szybko, jak szybko robiony jest ten przepis!
- Tagi: ciasto czekoladowe, czekolada, deser, deser na szybko, przekąska
- Czas przygotowania: 3 minuty
Wartość odżywcza 1 porcji
- 285,2 kcal
- 6,2 g białka
- 9,3 g tłuszczu
- 42,5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- Cukinia kawałek kilka cm (50 g)
- Mąka pszenna 2½ łyżki (30 g)
- Kakao 1 łyżeczka (5 g)
- Proszek do pieczenia ½ łyżeczki (2 g)
- Sól szczypta
- Syrop klonowy 2 łyżki (20 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko sojowe ⅕ szklanki (45 g)
- Gorzka czekolada 1 kostka (6 g)
Wykonanie
Cukinie poszatkuj w blenderze lub zetrzyj/bardzo drobno pokrój.
Wymieszaj z resztą składników w filiżance/kubku/kokilce (oprócz czekolady – ją drobno pokrój i posyp ciasto od góry).
Włóż do mikrofali na ok. 2-3 min (u mnie w 900W są to 2,5 minuty).