Ciecierzyca curry

Palak matar tofu to prosty i szybki sposób na odżywcze danie. Sprawdzi się idealnie, gdy nie masz czasu na gotowanie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 250.6 kcal
  • 8.7 g białka
  • 12.4 g tłuszczu
  • 21.3 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 4 porcje:

  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Cebula – ½ sztuki (50g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10g)
  • Imbir suszony – ½ łyżeczki (2 g)
  • Chilli (suszone) – 2 szczypty (1 g)
  • Curry – 1 płaska łyżeczka (4 g)
  • Kumin, kmin rzymski – ½ łyżeczki (2 g)
  • Ciecierzyca – 1 słoiczek (400 g)
  • Passata – ½ szklanki (125 g)
  • Mleczko kokosowe – 6⅓ łyżki (125 g)

Wykonanie

  1. Pokrój cebulę w kostkę. 
  2. Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy i podsmażaj około 2 minuty. 
  3. Dodaj opłukaną z zalewy ciecierzycę, passatę i mleczko kokosowe i podgrzewaj na małym ogniu przez około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Przechowuj w lodówce do 3 dni lub zamroź. Podawaj we wrapach, z ryżem i warzywami, na kanapkach.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz