Ciecierzyca curry
Palak matar tofu to prosty i szybki sposób na odżywcze danie. Sprawdzi się idealnie, gdy nie masz czasu na gotowanie.
- Tagi: ciecierzyca, curry, danie obiadowe, jednoblaszkowe, jednogarnkowe, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 250.6 kcal
- 8.7 g białka
- 12.4 g tłuszczu
- 21.3 g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Cebula – ½ sztuki (50g)
- Czosnek – 2 ząbki (10g)
- Imbir suszony – ½ łyżeczki (2 g)
- Chilli (suszone) – 2 szczypty (1 g)
- Curry – 1 płaska łyżeczka (4 g)
- Kumin, kmin rzymski – ½ łyżeczki (2 g)
- Ciecierzyca – 1 słoiczek (400 g)
- Passata – ½ szklanki (125 g)
- Mleczko kokosowe – 6⅓ łyżki (125 g)
Wykonanie
- Pokrój cebulę w kostkę.
- Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy i podsmażaj około 2 minuty.
- Dodaj opłukaną z zalewy ciecierzycę, passatę i mleczko kokosowe i podgrzewaj na małym ogniu przez około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Przechowuj w lodówce do 3 dni lub zamroź. Podawaj we wrapach, z ryżem i warzywami, na kanapkach.