Buddha bowl śródziemnomorski
Poznaj super przepis na Buddha Bowl śródziemnomorski. Prosty, wegański i zbilansowany obiad, który przygotujesz w zaledwie 15 minut. Otwórz się na nowe smaki i zadbaj o swoje zdrowie!
- Tagi: buddha bowl, lunch, na wytrawnie, obiad, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 538,2 kcal
- 21,4 g białka
- 25,1 g tłuszczu
- 52,7 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kasza jaglana (sucha) ok. 4 łyżki (60 g)
- Tofu naturalne ½ kostki (90 g)
- Oliwki 2 łyżki (30 g)
- Pomidory suszone 2 sztuki (30 g)
- Oregano 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g)
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Sól szczypta
- Pomidor 1 sztuka (120 g)
- Ogórek ½ sztuki (90 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
Wykonanie
Ugotuj kaszę jaglaną.
Tofu pokrój w kostkę.
Pokrój drobno oliwki i pomidorki suszone.
Wymieszaj z tofu, oregano i łyżeczką oliwy.
Drugą łyżeczkę oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny i szczypta soli.
Pokrój pomidora, ogórka i cebulę.
W miseczce ułóż ugotowaną kaszę, tofu z dodatkami, pokrojone warzywa i polej całość oliwą z sokiem z cytryny.