Bazyliowo-czosnkowa cukinia
Czasami mega trudno zaplanować swoje posiłki tak, aby były szybkie do zrobienia, sycące oraz zdrowe i zbilansowane. Dlatego przychodzę z przepysznym przepisem na bazyliowo-czosnkowa cukinia. Nie chodź głodna w ciągu dnia! Szybko, zdrowo, zbilansowanie i smacznie! ❤️
- Tagi: dla zabieganych, lunch, lunchbox, przekąska, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 319 kcal,
- 13 g białka,
- 6,7 g tłuszczu,
- 47 g węgl.
Składniki na 1 porcję:
- Kasza jaglana 3 łyżki 40 g
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Cukinia ½ sztuki (150 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Sól, pieprz po szczypcie
- Bazylia świeża 15 listków (15 g)
- Fasola biała z puszki 4 łyżki (80 g)
Wykonanie
- Ugotuj kaszę jaglaną
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w cienkie półksiężyce kawałki cukinii, aż cukinia się zarumieni (w razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody).
- Pod koniec grzania dodaj opłukaną fasolę, przyprawy i pokrojona bazylię.
- Podawaj z ugotowaną kaszą.