Wege zdrowy kebab na szybko

Prosty, smaczny i odżywczy pomysł na obiad? Z tym wege zdrowym kebabem na szybko to możliwe 😉 Przygotujesz go w kwadrans z kilku składników.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 531.9 kcal
  • 27.1 g białka
  • 21.3 g tłuszczu
  • 51.9 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

Tofu kebab:

  • Tofu wędzone – około ½ kostki (100 g)
  • Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Papryka wędzona mielona – ½ łyżeczki (3 g)
  • Majeranek – ½ łyżeczki (3 g)
  • Czosnek granulowany – ¼ łyżeczki (2 g)
  • Pita – 1 sztuka (lub tortilla) (70 g)

Ulubione warzywa, np.:

  • Kapusta pekińska – 1 garść pokrojonej (30 g)
  • Pomidor – ½ sztuki (60 g)
  • Rzodkiewka – 3 sztuki (45 g)
  • Cebula – ⅓ sztuki (30 g)

Sos:

  • Jogurt (roślinny) – 3 łyżki (75 g)
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (3 g)
  • Majeranek – ½ łyżeczki (3 g )
  • Sól – 1 szczypta (1 g)
  • Pieprz – 1 szczypta (1 g)

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.  
  2. Zetrzyj tofu na największym oczku tarki lub ucinaj w paseczki obieraczką do warzyw, tak by powstały poszarpane plasterki. 
  3. Przełóż tofu na blaszkę. Wymieszaj z oliwą, sosem sojowym i przyprawami. Piecz około 10-12 min
  4. W tym czasie wymieszaj składniki na sos i pokrój warzywa.
  5. Przygrzej pitę, nałóż do jej środka sos, warzywa i upieczone tofu.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz