Wege zdrowy kebab na szybko
Prosty, smaczny i odżywczy pomysł na obiad? Z tym wege zdrowym kebabem na szybko to możliwe 😉 Przygotujesz go w kwadrans z kilku składników.
- Tagi: danie obiadowe, kebab, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, wege kebab, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 531.9 kcal
- 27.1 g białka
- 21.3 g tłuszczu
- 51.9 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
Tofu kebab:
- Tofu wędzone – około ½ kostki (100 g)
- Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Papryka wędzona mielona – ½ łyżeczki (3 g)
- Majeranek – ½ łyżeczki (3 g)
- Czosnek granulowany – ¼ łyżeczki (2 g)
- Pita – 1 sztuka (lub tortilla) (70 g)
Ulubione warzywa, np.:
- Kapusta pekińska – 1 garść pokrojonej (30 g)
- Pomidor – ½ sztuki (60 g)
- Rzodkiewka – 3 sztuki (45 g)
- Cebula – ⅓ sztuki (30 g)
Sos:
- Jogurt (roślinny) – 3 łyżki (75 g)
- Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (3 g)
- Majeranek – ½ łyżeczki (3 g )
- Sól – 1 szczypta (1 g)
- Pieprz – 1 szczypta (1 g)
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Zetrzyj tofu na największym oczku tarki lub ucinaj w paseczki obieraczką do warzyw, tak by powstały poszarpane plasterki.
- Przełóż tofu na blaszkę. Wymieszaj z oliwą, sosem sojowym i przyprawami. Piecz około 10-12 min
- W tym czasie wymieszaj składniki na sos i pokrój warzywa.
- Przygrzej pitę, nałóż do jej środka sos, warzywa i upieczone tofu.