Wegańska pizza tortillowa z patelni z pieczarkami
Pizza? Ale w nieco zdrowszej i szybszej wersji? Wegańska pizza tortillowa z patelni z pieczarkami to idealny pomysł na szybką i zbilansowaną kolację. Zasmakuj zdrowszej alternatywy i zjedz smacznie i zdrowo w wegańskiej wersji! Tortillowa pizza to must have, kiedy nie masz czasu i ochoty na gotowanie.
- Tagi: jednogarnkowy, lato, na wytrawnie, obiad
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 366,2 kcal
- 16,2 g białka
- 14,9 g tłuszczu
- 40 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Pieczarki 5 sztuk (100 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Tortilla 1 sztuka (60 g)
- Passata pomidorowa 2 łyżki
- Oregano ½ łyżeczki
- Sól szczypta
- Czosnek granulowany ⅓ łyżeczki
- Fasola czerwona (opłukana z puszki/ugotowana) 2 łyżki (40 g)
- Ser wegański (lub zwykły – opcjonalnie) 2 łyżki (20 g)
- Rukola 1 garść
Wykonanie
Podsmaż pokrojone pieczarki i cebulę na oliwie, aż się zarumienią. Na patelnię daj tortillę i nałóż na nią passatę pomidorową wymieszaną z oregano, solą i czosnkiem granulowanym. Dodaj pieczarki, cebulę, fasolę i potarty ser wegański lub zwykły. Przykryj patelnie pokrywką i grzej kilka minut (sprawdzając by od dołu tortilla zrobiła się chrupiąca, ale nie spalona). Posyp rukolą.