Wegańska pizza tortillowa z patelni z pieczarkami

Pizza? Ale w nieco zdrowszej i szybszej wersji? Wegańska pizza tortillowa z patelni z pieczarkami to idealny pomysł na szybką i zbilansowaną kolację. Zasmakuj zdrowszej alternatywy i zjedz smacznie i zdrowo w wegańskiej wersji! Tortillowa pizza to must have, kiedy nie masz czasu i ochoty na gotowanie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 366,2 kcal
  • 16,2 g białka
  • 14,9 g tłuszczu
  • 40 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Pieczarki 5 sztuk (100 g)
  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Tortilla 1 sztuka (60 g)
  • Passata pomidorowa 2 łyżki
  • Oregano ½ łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Czosnek granulowany ⅓ łyżeczki
  • Fasola czerwona (opłukana z puszki/ugotowana) 2 łyżki (40 g)
  • Ser wegański (lub zwykły – opcjonalnie) 2 łyżki (20 g)
  • Rukola 1 garść

Wykonanie

Podsmaż pokrojone pieczarki i cebulę na oliwie, aż się zarumienią. Na patelnię daj tortillę i nałóż na nią passatę pomidorową wymieszaną z oregano, solą i czosnkiem granulowanym. Dodaj pieczarki, cebulę, fasolę i potarty ser wegański lub zwykły. Przykryj patelnie pokrywką i grzej kilka minut (sprawdzając by od dołu tortilla zrobiła się chrupiąca, ale nie spalona). Posyp rukolą.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz