Icetea rabarbarowa
Szukasz pomysłu na orzeźwiający, wiosenny napój? Wypróbuj przepis na rabarbarową icetea! Przygotujesz ją w 5 minut z zaledwie 5 składników. Warto przygotować ją szczególnie teraz, gdy mamy sezon na rabarbar. Smacznego
- Tagi: kawa, kawa mrożona, kawa smakowa, przekąska, wegańskie
- Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza 1 porcji:
- 13,6 kcal
- 0,4 g białka
- 0,1 g tłuszczu
- 1,9 g węglowodanów
Składniki na na 1 litr:
- Rabarbar 1 szklanka (125 g)
- Herbata, czarna 2-3 torebki
- Mięta garść (5 g)
- Erytrytol (zamiennie syrop klonowy lub cukier) 2-3 łyżki (20-30 g)
- Cytryna 1 sztuka (80 g)
- Kostki lodu kilka sztuk
Wykonanie
- Zalej herbatę, słodzidło, miętę i rabarbar gorącą wodą (ok. ½ szkl.).
- Poczekaj ok. 5 min.
- Wyciągnij herbatę, dolej większość naparu do dzbanka.
- Część rabarbaru dorzuć do środka, drugą część zblenduj z pozostałym naparem.
- Powstałe “smoothie” przecedź przez sitko do wcześniej przygotowanej herbaty.
- Dodaj lód, sok z cytryny, miętę.