Icetea rabarbarowa

Szukasz pomysłu na orzeźwiający, wiosenny napój? Wypróbuj przepis na rabarbarową icetea! Przygotujesz ją w 5 minut z zaledwie 5 składników. Warto przygotować ją szczególnie teraz, gdy mamy sezon na rabarbar. Smacznego

Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 13,6 kcal
  • 0,4 g białka
  • 0,1 g tłuszczu
  • 1,9 g węglowodanów

Składniki na na 1 litr:

  • Rabarbar 1 szklanka (125 g)
  • Herbata, czarna 2-3 torebki
  • Mięta garść (5 g)
  • Erytrytol (zamiennie syrop klonowy lub cukier) 2-3 łyżki (20-30 g)
  • Cytryna 1 sztuka (80 g)
  • Kostki lodu kilka sztuk

Wykonanie

  1. Zalej herbatę, słodzidło, miętę i rabarbar gorącą wodą (ok. ½ szkl.).
  2. Poczekaj ok. 5 min.
  3. Wyciągnij herbatę, dolej większość naparu do dzbanka.
  4. Część rabarbaru dorzuć do środka, drugą część zblenduj z pozostałym naparem.
  5. Powstałe “smoothie” przecedź przez sitko do wcześniej przygotowanej herbaty.
  6. Dodaj lód, sok z cytryny, miętę.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz