Soczewicowe bolognese wegańskie
Szukasz dania prostego i ekspresowego, a przy tym naprawdę smacznego? Wegańskie spaghetti bolognese z soczewicą takie właśnie jest! To super prosty przepis na zdrowy wegański obiad! Polecam wypróbować!!
- Tagi: makaron, na wytrawnie, obiad, soczewica, spaghetti, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 434.6 kcal
- 17.2 g białka
- 9.9 g tłuszczu
- 67.3 g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- Soczewica zielona (sucha) 120 g
- Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Marchewka 2 średnie sztuki (ok. 100 g)
- Pomidory suszone 5-6 sztuk (90 g)
- Olej 2 łyżki (20 g)
- Przecier pomidorowy około 2 szklanki (400 g)
Przyprawy
- Oregano 1 szczypta
- Papryka słodka 1 szczypta
- Pieprz 1 szczypta
- Sól 1 szczypta
Dodatkowo
Makaron spaghetti razowy 200 g
Wykonanie
- Zalej soczewicę szklanką wody i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż będzie miękka (jeśli będzie potrzeba dolej wody).
- Pokrój warzywa w kostkę.
- Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę, aż marchewką lekko zmięknie.
- Dodaj pomidory suszone, przecier pomidorowy i przyprawy i gotuj na małym ogniu (jeśli chodzi o czas gotowania to zależy na ile jesteś cierpliwy, wystarczy około 10 min, ale jeśli masz czas, to możesz dłużej 😉 ).
- Dodaj soczewicę, wymieszaj i podawaj z makaronem.