Soczewicowe bolognese wegańskie

Szukasz dania prostego i ekspresowego, a przy tym naprawdę smacznego? Wegańskie spaghetti bolognese z soczewicą takie właśnie jest! To super prosty przepis na zdrowy wegański obiad! Polecam wypróbować!!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 434.6 kcal
  • 17.2 g białka
  • 9.9 g tłuszczu
  • 67.3 g węglowodanów

Składniki na 4 porcje:

  • Soczewica zielona (sucha) 120 g
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek  1 ząbek (5 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (ok. 100 g)
  • Pomidory suszone 5-6 sztuk (90 g)
  • Olej 2 łyżki (20 g)
  • Przecier pomidorowy około 2 szklanki (400 g)

Przyprawy

  • Oregano 1 szczypta
  • Papryka słodka 1 szczypta
  • Pieprz 1 szczypta
  • Sól 1 szczypta

Dodatkowo

  • Makaron spaghetti razowy 200 g

Wykonanie

  1. Zalej soczewicę szklanką wody i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż będzie miękka (jeśli będzie potrzeba dolej wody).
  2. Pokrój warzywa w kostkę.
  3. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę, aż marchewką lekko zmięknie.
  4. Dodaj pomidory suszone, przecier pomidorowy i przyprawy i gotuj na małym ogniu (jeśli chodzi o czas gotowania to zależy na ile jesteś cierpliwy, wystarczy około 10 min, ale jeśli masz czas, to możesz dłużej 😉 ).
  5. Dodaj soczewicę, wymieszaj i podawaj z makaronem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz