Śniadania

Szybka pasta z soczewicy (bez blendera)

Szybka pasta z soczewicy to doskonała opcja zarówno na śniadanie, jak i kolację. Możesz zrobić ją też bez blendera. Całość zabiera kilka minut, a doskonale smakuje i syci na długo.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Soczewica zielona, ugotowana

    5 łyżek (100 g)

  • Majonez wegański

    1 łyżeczka (15 g)

  • Szczypiorek

    2 łyżki (40 g)

  • Sól

    1 szczypta (1 g)

  • Chleb żytni na zakwasie

    2 kromki (60 g)

  • Papryka

    ½ sztuki (70 g)

  • Szpinak

    1 garść (25 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Rozgnieć widelcem soczewice (niedokładnie), dodaj pokrojony szczypiorek, przyprawy i majonez. Całość wymieszaj.
    2. Podawaj na kanapce z ulubionymi warzywami.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    334.1 kcal,

    14.6 g białka,

    6.7 g tłuszczu,

    42.5 g węglowodanów

    6.1 mg żelaza

    Wpisz szukaną frazę