
Pieczone risotto pietruszkowe
Pieczone risotto pietruszkowe to idealny pomysł na obiad, kiedy masz więcej czasu na jego przygotowanie. Sam przepis nie jest skomplikowany, musisz jedynie troszkę dłużej poczekać, aby warzywa przypiekły się w piekarniku. Jednak gwarantuję – warto!
Zobacz film
Wykonanie
Pokrój pietruszkę i marchewkę w ok. 1 cm kawałki.
Wymiesza z oliwą (1 łyżka), czosnkiem granulowanym (połową łyżeczki), sosem sojowym (1 łyżka) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.
W tym czasie ugotuj ryż, pokrój cebulę i tofu.
Po upływie 25 minut dodaj cebulę i tofu, piecz ok. 10 minut.
Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, 2 łyżki oliwy, resztę czosnku granulowanego i sosu sojowego, syrop klonowy i piecz ok. 5 min.
Podawaj z natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
511,3 kcal
19,8 g białka
21,2 g tłuszczu
56,6 g węglowodanów


Zobacz także

Kanapki z guacamole i kuminową ciecierzycą

Bagietka czosnkowa

Jogurt z granolą i owocami

Bagietka czosnkowa
