Obiady i kolacje

Pieczone risotto pietruszkowe

Pieczone risotto pietruszkowe to idealny pomysł na obiad, kiedy masz więcej czasu na jego przygotowanie. Sam przepis nie jest skomplikowany, musisz jedynie troszkę dłużej poczekać, aby warzywa przypiekły się w piekarniku. Jednak gwarantuję – warto!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Pietruszka, korzeń

    2 sztuki (220 g)

  • Marchewka

    1 duża sztuka (100 g)

  • Oliwa z oliwek

    3 łyżki (30 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sos sojowy

    2 łyżki (20 g)

  • Ryż biały (suchy)

    ok. 7 łyżek (100 g)

  • Cebula

    1 sztuka (100 g)

  • Tofu naturalne

    1 kostka (180 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżka (10 g)

  • Natka pietruszki

    kilka listków

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Pokrój pietruszkę i marchewkę w ok. 1 cm kawałki.

    Wymiesza z oliwą (1 łyżka), czosnkiem granulowanym (połową łyżeczki), sosem sojowym (1 łyżka) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.

    W tym czasie ugotuj ryż, pokrój cebulę i tofu.

    Po upływie 25 minut dodaj cebulę i tofu, piecz ok. 10 minut.

    Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, 2 łyżki oliwy, resztę czosnku granulowanego i sosu sojowego, syrop klonowy i piecz ok. 5 min.

    Podawaj z natką pietruszki.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    511,3 kcal
    19,8 g białka
    21,2 g tłuszczu
    56,6 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę