Śniadania

Pancake z soczewicy cynamonowe

Szukasz pomysłu na śniadanie na słodko? Przepis na pancake z soczewicy cynamonowe będą super rozwiązaniem – są nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne. I dostarczają sporo białka! Super sprawdzają się z masłem orzechowym i owocami.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Soczewica czerwona

    około 5 łyżek (60 g) (zalać i odcedzić) + 60 g wody 

  • Oliwa z oliwek

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Banan

    1 sztuka (120 g)

  • Cynamon

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Masło orzechowe

    1 łyżeczka (15 g)

  • Jabłko

    ½ sztuki (75 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Ciecierzycę zalej letnią wodą (przynajmniej dwukrotną ilością) i zostaw na blacie na minimum 6 h (najlepiej wcześniej wieczorem zostawić na noc).

    2. Po tym czasie odlej wodę i dodaj 45-50 g (4-5 łyżki) nowej wody, dodaj banan, cynamon oraz oliwę i zblenduj
    3. Rozgrzej patelnie na mocnym ogniu, gdy będzie ciepła zmniejsz ogień i na średniej mocy smaż małe cienkie placuszki, delikatnie przerzucając je szpatułką (najlepiej wygiętą), gdy zacznie pojawiać się dużo bąbelków na pancakach.
      4. Podawaj z ulubionymi owocami, orzechami lub  masłem orzechowym.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    481.3 kcal

    20.1 g białka

    13.2 g tłuszczu

    65.4 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę