Prosta zupa krem z pomidorów

Fantastyczny pomysł na szybki obiad, czyli prosta zupa krem z pomidorów. Wegańska zupa, szybki wegański obiad, czyli wszystko, co najlepsze! Poznaj prosty i zdrowy przepis z pomidorów w puszce. 🥫

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 348 kcal,
  • 9,9 g białka,
  • 16 g tłuszczu,
  • 39,9 g węgl.

Składniki na 2 porcje:

  • Cebula 40 g
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Marchew 1 sztuka (45 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Passata pomidorowa (przecier) 140 g
  • Pomidory z puszki (krojone) ½ puszki (200 g)
  • Oregano (suszone) 1 łyżeczka (3 g)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane 1 łyżka (10 g)
  • Przyprawy: sól biała, pieprz czarny mielony, bazylia (świeża)
  • Chleb żytni razowy 1 kromka (30 g)

Wykonanie

  1. Pokrój drobno czosnek, cebulę oraz marchewkę.
  2. Poduś warzywa na oliwie oraz odrobinie wody kilka minut.
  3. Następnie dodaj passatę i pomidory (wlej odrobinę wody do kartonika i wypłucz pozostałości po pomidorach, po czym wlej wodę do garnka).
  4. Dopraw solą, oregano i pieprzem oraz dołóż drobno pokrojoną świeżą bazylię.
  5. Zupę możesz doprawić również do smaku niewielką ilością cukru (około pół płaskiej łyżeczki) poprawia ona smak pomidorów.
  6. Następnie doprowadź zupę do wrzenia, zblenduj na krem, posyp ziarnami słonecznika oraz udekoruj listkiem świeżej bazylii.
  7. Zjedz z kromką pieczywa.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz