Prosta zupa krem z pomidorów
Fantastyczny pomysł na szybki obiad, czyli prosta zupa krem z pomidorów. Wegańska zupa, szybki wegański obiad, czyli wszystko, co najlepsze! Poznaj prosty i zdrowy przepis z pomidorów w puszce. 🥫
Wartość odżywcza 1 porcji
- 348 kcal,
- 9,9 g białka,
- 16 g tłuszczu,
- 39,9 g węgl.
Składniki na 2 porcje:
- Cebula 40 g
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Marchew 1 sztuka (45 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Passata pomidorowa (przecier) 140 g
- Pomidory z puszki (krojone) ½ puszki (200 g)
- Oregano (suszone) 1 łyżeczka (3 g)
- Słonecznik, nasiona, łuskane 1 łyżka (10 g)
- Przyprawy: sól biała, pieprz czarny mielony, bazylia (świeża)
- Chleb żytni razowy 1 kromka (30 g)
Wykonanie
- Pokrój drobno czosnek, cebulę oraz marchewkę.
- Poduś warzywa na oliwie oraz odrobinie wody kilka minut.
- Następnie dodaj passatę i pomidory (wlej odrobinę wody do kartonika i wypłucz pozostałości po pomidorach, po czym wlej wodę do garnka).
- Dopraw solą, oregano i pieprzem oraz dołóż drobno pokrojoną świeżą bazylię.
- Zupę możesz doprawić również do smaku niewielką ilością cukru (około pół płaskiej łyżeczki) poprawia ona smak pomidorów.
- Następnie doprowadź zupę do wrzenia, zblenduj na krem, posyp ziarnami słonecznika oraz udekoruj listkiem świeżej bazylii.
- Zjedz z kromką pieczywa.