Pierogi ze szpinakiem
Jeśli się trochę znamy, to wiesz, że uwielbiam świąteczny czas oraz świąteczne jedzenie. Dlatego dziś przychodzę do Ciebie pomysłem na pierogi ze szpinakiem, które gwarantuje, że zasmakuje wszystkim fanom przepysznych pierogów.
433,1 kcal
15,9 g białka
17,6 g tłuszczu
51,3 g węgl.
Składniki na około 20 pierogów:
CIASTO NA PIEROGI:
- Mąka pszenna 1⅔ szklanki (200 g)
- Olej/oliwa 3 łyżki (30 g)
- Woda gorąca ⅓ szklanki (80 g)
- Sól szczypta
FARSZ:
- Oliwa 1 łyżka (10 g)
- Czosnek 5 ząbków (25 g)
- Szpinak mrożony 150 g
- Tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- Przyprawy sól
Wykonanie
Przygotuj farsz:
Na oliwie podsmaż pokrojony drobno czosnek, szpinak mrożony i wkruszone w rękach tofu. Dodaj sól i grzej, aż szpinak zmięknie.
Przygotuj ciasto na pierogi:
Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta. Na środek kółka z ciasta nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.
Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.