Gryczanka z bobem

Pyszna, sycąca i prosta gryczanka z bobem czeka na Ciebie w tym przepisie! Wypróbuj to mega bogate w białko roślinne danie, idealne na obiad lub kolację! To świetna propozycja na wiosnę, bo zawiera sezonowy bób, świeże warzywa i kaszę. Pełnowartościowy posiłek sprawi też, że dłużej będziesz najedzona i pełna energii!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 494,1 kcal,
  • 27,9 g białka,
  • 19,1 g tłuszczu,
  • 49,9 g węglowodanów przyswajalnych

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza gryczana, sucha 4 łyżki (50 g)
  • Bób, świeży lub mrożony ⅔–1 szklanki (100 g)
  • Oliwa 1 łyżka (10 g)
  • Tofu wędzone ½ kostki (90 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki
  • Pomidor koktajlowy 1 duża garść (120 g)
  • Zielenina garść

Wykonanie

  1. Do rondelka do wrzącej wody wrzuć kaszę gryczaną i bób i gotuj ok. 12-15 min. Odcedź je na sitku.
  2. W czasie gotowania pokrój tofu w drobną kostkę, a pomidory na połówki lub w kostkę.
  3. Rozgrzej oliwę i przerzuć na nią ugotowaną kaszę, bób, tofu w kostce, polej sosem sojowym, dodaj czosnek i gotuj razem ok. 5 min.
  4. Wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i ew. zieleniną.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz