Gryczanka z bobem
Pyszna, sycąca i prosta gryczanka z bobem czeka na Ciebie w tym przepisie! Wypróbuj to mega bogate w białko roślinne danie, idealne na obiad lub kolację! To świetna propozycja na wiosnę, bo zawiera sezonowy bób, świeże warzywa i kaszę. Pełnowartościowy posiłek sprawi też, że dłużej będziesz najedzona i pełna energii!
- Tagi: na wytrawnie, obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 494,1 kcal,
- 27,9 g białka,
- 19,1 g tłuszczu,
- 49,9 g węglowodanów przyswajalnych
Składniki na 1 porcję:
- Kasza gryczana, sucha 4 łyżki (50 g)
- Bób, świeży lub mrożony ⅔–1 szklanki (100 g)
- Oliwa 1 łyżka (10 g)
- Tofu wędzone ½ kostki (90 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
- Pomidor koktajlowy 1 duża garść (120 g)
- Zielenina garść
Wykonanie
- Do rondelka do wrzącej wody wrzuć kaszę gryczaną i bób i gotuj ok. 12-15 min. Odcedź je na sitku.
- W czasie gotowania pokrój tofu w drobną kostkę, a pomidory na połówki lub w kostkę.
- Rozgrzej oliwę i przerzuć na nią ugotowaną kaszę, bób, tofu w kostce, polej sosem sojowym, dodaj czosnek i gotuj razem ok. 5 min.
- Wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i ew. zieleniną.