Pieczone kluski (wegański obiad dla zabieganych)
Pieczone kluski sprawdzą się świetnie, gdy nie masz zbyt dużo czasu, a chcesz zjeść pyszny i odżywczy obiad. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi warzywami – kilka chwil i obiad gotowy 😉
- Tagi: danie obiadowe, kluski, na obiad, na szybko, na wytrawnie, pieczone, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
- 436.9 kcal
- 20 g białka
- 18.7 g tłuszczu
- 43.7 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kluski śląskie (mrożone) – 5 sztuk (100 g)
- Tofu wedzone – ½ kostki (100 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Papryka – 1 sztuka (140 g)
- Sól – 1 szczypta (1 g)
- Pieprz – 1 szczypta (1 g)
- Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (3 g)
Opcjonalnie
- Brokuł – ⅕ sztuki (100 g)
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Kluski śląskie ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pokrój tofu i paprykę w kostkę, rozłóż je na blaszce.
- Odcedź kluski, przerzuć na blaszkę i przekrój na pół.
- Dodaj na blaszkę: przyprawy i oliwę. Wymieszaj i piecz do momentu, aż kluski się zarumienią (około 10-15 minut).
- Opcjonalnie podawaj z blanszowanym (ugotowanym około 3 min) brokułem.