Pieczone kluski (wegański obiad dla zabieganych)

Pieczone kluski sprawdzą się świetnie, gdy nie masz zbyt dużo czasu, a chcesz zjeść pyszny i odżywczy obiad. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi warzywami – kilka chwil i obiad gotowy 😉

Wartość odżywcza 1 porcji

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • 436.9 kcal
  • 20 g białka
  • 18.7 g tłuszczu
  • 43.7 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Kluski śląskie (mrożone) – 5 sztuk (100 g)
  • Tofu wedzone – ½ kostki (100 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Papryka – 1 sztuka (140 g)
  • Sól – 1 szczypta (1 g)
  • Pieprz – 1 szczypta (1 g)
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (3 g)

Opcjonalnie

  • Brokuł – ⅕ sztuki (100 g)

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Kluski śląskie ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Pokrój tofu i paprykę w kostkę, rozłóż je na blaszce.
  4. Odcedź kluski, przerzuć na blaszkę i przekrój na pół.
  5. Dodaj na blaszkę: przyprawy i oliwę. Wymieszaj i piecz do momentu, aż kluski się zarumienią (około 10-15 minut).
  6. Opcjonalnie podawaj z blanszowanym (ugotowanym około 3 min) brokułem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz