Orzechowy makaron azjatycki w 15 min
Orzechowy makaron azjatycki w 15 min to ekspresowy przepis pełen orientalnych aromatów i kremowego, orzechowego sosu. Idealny, gdy masz mało czasu, a marzy Ci się coś pysznego, sycącego i innego niż klasyczna kanapka. Gotowy w kwadrans, bez zbędnych komplikacji – ten przepis udowadnia, że domowa kuchnia azjatycka może być prosta, szybka i absolutnie uzależniająca!
- Tagi: danie obiadowe, kolacja, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybka kolacja, szybki makaron, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 639.7 kcal
- 35.2 g białka
- 20.9 g tłuszczu
- 72.5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Tofu naturalne – ½ kostki (100 g)
- Papryka – 1 mała sztuka (100g)
- Sól – 1 małą szczypta (½ g)
- Czosnek (granulowany) – ½ łyżeczki (3 g)
- Makaron (azjatycki dowolny lub pszenny) – ⅘ szklanki (65 g)
- Groszek cukrowy strączkowy lub fasolka szparagowa lub brokuł (mrożone lub świeże) – 5 garści (180 g)
- Sezam – 1 łyżeczka (5 g)
Sos orzechowy: - Masło orzechowe – 1 płaska łyżka (20 g)
- Sos sojowy – 1½ łyżki (15 g)
- Sok z cytryny/ocet – 1 łyżeczka (5 g)
- Imbir (mielony) – ⅓ łyżeczki (2 g)
- Czosnek (granulowany) – ½ łyżeczki (3 g)
- Woda – 2 łyżki (20 g)
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pokrój tofu w kostkę, a paprykę w paseczki.
- Wymieszaj z przyprawami i piecz około 8 min w 180 st. w airfryerze lub ok. 12 min w 180 stopniach w piekarniku (możesz też je podsmażyć lub dodać surowe i wtedy zamienić np. na tofu wędzone lub smakowe).
- Ugotuj makaron i groszek.
- Wymieszaj składniki na sos.
- Sos połącz z odcedzonym makaronem.
- Dodaj warzywa i tofu. Podawaj posypane sezamem.