Orzechowy makaron azjatycki w 15 min

Orzechowy makaron azjatycki w 15 min to ekspresowy przepis pełen orientalnych aromatów i kremowego, orzechowego sosu. Idealny, gdy masz mało czasu, a marzy Ci się coś pysznego, sycącego i innego niż klasyczna kanapka. Gotowy w kwadrans, bez zbędnych komplikacji – ten przepis udowadnia, że domowa kuchnia azjatycka może być prosta, szybka i absolutnie uzależniająca!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 639.7 kcal
  • 35.2 g białka
  • 20.9 g tłuszczu
  • 72.5 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Tofu naturalne – ½ kostki (100 g)
  • Papryka – 1 mała sztuka (100g)
  • Sól – 1 małą szczypta (½ g)
  • Czosnek (granulowany) – ½ łyżeczki (3 g)
  • Makaron (azjatycki dowolny lub pszenny) – ⅘ szklanki (65 g)
  • Groszek cukrowy strączkowy lub fasolka szparagowa lub brokuł (mrożone lub świeże) – 5 garści (180 g)
  • Sezam – 1 łyżeczka (5 g)

    Sos orzechowy:
  • Masło orzechowe – 1 płaska łyżka (20 g)
  • Sos sojowy – 1½  łyżki (15 g)
  • Sok z cytryny/ocet – 1 łyżeczka (5 g)
  • Imbir (mielony) – ⅓ łyżeczki (2 g)
  • Czosnek (granulowany) – ½ łyżeczki (3 g)
  • Woda – 2 łyżki (20 g)

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokrój tofu w kostkę, a paprykę w paseczki.
  3. Wymieszaj z przyprawami i piecz około 8 min w 180 st. w airfryerze lub ok. 12 min w 180 stopniach w piekarniku (możesz też je podsmażyć lub dodać surowe i wtedy zamienić np. na tofu wędzone lub smakowe).
  4. Ugotuj makaron i groszek. 
  5. Wymieszaj składniki na sos. 
  6. Sos połącz z odcedzonym makaronem. 
  7. Dodaj warzywa i tofu. Podawaj posypane sezamem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz