Dhal soczewicowy

Mam dla Ciebie zdrowy przepis, idealny na sycący, rozgrzewający obiad i do tego bogaty w żelazo – jest to dhal soczewicowy. Soczewica jest super źródłem roślinnego żelaza, a do tego szybko się gotuję! Jeśli nie masz pomysłu na obiad ten aromatyczny dhal będzie super rozwiązaniem!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 630,7 kcal
  • 22,3 g białka
  • 25,7 g tłuszczu
  • 76,5 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 1 porcje:

  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Papryczka ostra (chili) ok. 1 cm kawałek
  • Imbir ok. 1 cm kawałek
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (80 g)
  • Passata pomidorowa 150 g
  • Mleczko kokosowe 3 łyżki (60 g)
  • Soczewica czerwona (sucha) ok. 3 łyżki (40 g)
  • Curry 1 płaska łyżeczka
  • Kumin (kmin rzymski) ½ łyżeczki
  • Tortilla 1 sztuka (60 g)
  • Papryka czerwona ½ sztuki (70 g)

Wykonanie

  1. Pokrój (lub poszatkuj w blenderze) cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
  2. Podsmażaj pokrojone warzywa na oliwie przez około 2 minuty.
  3. Poszatkuj marchewkę, dodaj na patelnie, grzej 5 minut.
  4. Dodaj passate, mleczko, soczewicę, wodę (ok. 1 szklankę), przyprawy i gotuj aż soczewica zmięknie (ok. 15-20 minut).
  5. Tortillę zamocz na około 10 sekund w misce z wodą, następnie umieść ją na suchej patelni. Podgrzewaj delikatnie z obu stron, aż zrobi się ciepła, ale nie chrupiąca.
  6. Zjedz dhal z tortillą i pokrojoną świeża papryką.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz