Dhal soczewicowy
Mam dla Ciebie zdrowy przepis, idealny na sycący, rozgrzewający obiad i do tego bogaty w żelazo – jest to dhal soczewicowy. Soczewica jest super źródłem roślinnego żelaza, a do tego szybko się gotuję! Jeśli nie masz pomysłu na obiad ten aromatyczny dhal będzie super rozwiązaniem!
- Tagi: makaron, na wytrawnie, sos, tanie
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 630,7 kcal
- 22,3 g białka
- 25,7 g tłuszczu
- 76,5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcje:
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Papryczka ostra (chili) ok. 1 cm kawałek
- Imbir ok. 1 cm kawałek
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Marchewka 1 średnia sztuka (80 g)
- Passata pomidorowa 150 g
- Mleczko kokosowe 3 łyżki (60 g)
- Soczewica czerwona (sucha) ok. 3 łyżki (40 g)
- Curry 1 płaska łyżeczka
- Kumin (kmin rzymski) ½ łyżeczki
- Tortilla 1 sztuka (60 g)
- Papryka czerwona ½ sztuki (70 g)
Wykonanie
- Pokrój (lub poszatkuj w blenderze) cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
- Podsmażaj pokrojone warzywa na oliwie przez około 2 minuty.
- Poszatkuj marchewkę, dodaj na patelnie, grzej 5 minut.
- Dodaj passate, mleczko, soczewicę, wodę (ok. 1 szklankę), przyprawy i gotuj aż soczewica zmięknie (ok. 15-20 minut).
- Tortillę zamocz na około 10 sekund w misce z wodą, następnie umieść ją na suchej patelni. Podgrzewaj delikatnie z obu stron, aż zrobi się ciepła, ale nie chrupiąca.
- Zjedz dhal z tortillą i pokrojoną świeża papryką.