Kanapki z prostą pastą curry
Wiem, że u wielu osób jest taki wieczór, gdy po ciężkim dniu po powrocie z pracy, czy uczelni już po prostu masz ochotę tylko odpocząć, a nie jeszcze coś gotować. No ale po ciężkim dniu na ogół też jesteśmy głodne. Dlatego dziś mam dla Ciebie przepis na kolacje, która jest idealna na ten czas, gdy nie chce Ci się gotować. Poznaj przepis na przepyszne kanapki z prostą pastą curry.
Wartość odżywcza kanapek z połową pasty:
- 413,6 kcal
- 13,2 g białka
- 10,8 g tłuszczu
- 56,5 g węgl.
Składniki na 2 porcje pasty curry
- Ciecierzyca (w zalewie) 7 łyżek (140 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Cytryna ok. 1–2 łyżek soku
- Siemię lniane (mielone) 1 łyżeczka (5 g)
- Curry 1 łyżeczka (6 g)
- Kmin rzymski (kumin) 1 łyżeczka (4 g)
- Czosnek granulowany 2 szczypty (2 g)
- Natka pietruszki mały pęczek (15 g)
Wykonanie
Zblenduj wszystkie składniki (oprócz pietruszki) na gładką pastę. Pokrój drobno pietruszkę i dodaj ją do pasty.
+ Chleb żytni razowy – 3 kromki (90 g)
+ Sałata – 4 liście (20 g)
+ Papryka czerwona – ½ sztuki (70 g)
Połowę pasty nałóż na kanapki razem z ulubioną sałatą i pokrojoną papryką.