Mega kremowa tofucznica (tofucznica idealna)
Zrobienie perfekcyjnej tofucznicy wcale nie jest takie proste. Ale od czego macie mnie! Przedstawiam przepis na mega kremową tofucznicę. Obiecuję, jest to tofucznica idealna, kremowa, nasycająca, zdrowa i przepyszna! Koniecznie wypróbuj przepis i podziel się ze mną zdjęciem swojego dania.
- Tagi: na wytrawnie, śniadanie, tofucznica, wegańskie
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 207,4 kcal
- 15,3 g białka
- 15,2 g tłuszczu
- 2,3 g węglowodanów
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Cebula ¼ sztuki (25 g)
- Tofu naturalne ⅔ kostki (120 g)
- Woda 7 łyżek (70 g)
- Kurkuma ⅓ łyżeczki
- Czarna sól kala namak* ⅓ łyżeczki
- Margaryna (opcjonalnie) 1 łyżeczka (5 g)
PRZEPIS
Wykonanie
- Rozgrzej oliwę na patelni. Pokrój cebulę i dodaj ją na patelnię.
- Pokrusz ⅔ przygotowanego tofu (80 g) w rękach i dodaj na patelnię, grzej razem ok. 3-4 minuty.
- Resztę tofu (40 g) przełóż do blendera, dodaj ok. 7 łyżek wody i zblenduj.
- Wlej zblendowane tofu na patelnię. Dodaj kurkumę, sól kala namak, wymieszaj i grzej jeszcze ok. 4 minuty. Zobacz, czy nie trzeba doprawić.
- Wyłącz kuchenkę i opcjonalnie dodaj łyżeczkę margaryny i wymieszaj.
Przepis na cały talerz znajdziesz na YouTube w opisie – KLIK
FILM
Zobacz film!
Dowiedz się więcej
Protip od Ireny
Czarna sól kala namak* dodaje jajecznego posmaku, do kupienia w eko sklepach i większych marketach, możesz zamienić na zwykłą, ale nie będzie jajecznego posmaku.