Makron ryżowy z kapustą i tofu
Poznaj przepis na przepyszny makaron ryżowy z kapustą i tofu, który zrobisz w zaledwie 15 minut! Szybkie danie, kiedy nie masz czasu, ani ochoty stać przy garach i gotować. 🙂 Zbilansowanie, zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej? 😍
- Tagi: makaron, na wytrawnie, obiad, tofu, w 15 minut
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 522,4 kcal
- 22,1 g białka
- 15,5 g tłuszczu
- 70,1 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Makaron ryżowy 65 g
- Cebula ½ sztuki (50 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g) (lub granulowany)
- Imbir 1 cm (lub w proszku)
- Oliwa niecała łyżka (7 g)
- Kapusta czerwona ¼ główki (150 g)
- Papryka czerwona ½ sztuki (70 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (lub więcej jeśli lubisz bardziej słone)
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
- Sok z limonki ½ sztuki
- Tofu wędzone ½ kostki (90 g)
Wykonanie
Ugotuj makaron ryżowy jak na opakowaniu.
Pokrój cebulę, czosnek, imbir (możesz wziąć imbir i czosnek w proszku) i wrzuć na patelnie na rozgrzaną oliwę.
Pokrój kapustę i paprykę i dorzuć na patelnie i grzej kilka minut, aż delikatni zmiękną. Dodaj sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, pokrojone tofu i ugotowany odcedzony makaron, wymieszaj.