Kremowy sos z fasolką szparagową
Poznaj moją propozycję na pyszny wegański obiad – kremowy sos z fasolą szparagową i zainspiruj się prostymi przepisami na cały dzień. Zrobisz go w zaledwie kilka minut, w jednym garnku, co znacznie przyspiesza gotowanie i sprawia, że w kuchni nie masz wielu brudnych naczyń!
Wartość odżywcza całej porcji:
- 584,5 kcal
- 26,2 g białka
- 17,4 g tłuszczu
- 70 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Makaron ok. 1 szklanka (60 g)
- Fasolka szparagowa 2 garście (180 g)
- Sól biała 1 szczypta
- Mleko roślinne ½ szklanki (125 g)
- Mleczko kokosowe 3 łyżki (60 g)
- Fasola biała, konserwowa 5 łyżek (100 g)
- Płatki drożdżowe 1-2 łyżki
- Czosnek granulowany Szczypta
Wykonanie
Na patelnię przełóż suchy makaron, fasolkę szparagową i sól oraz dodaj ½ szklanki wody, 1 szklankę mleka i mleczko kokosowe.
Gotuj, aż makaron zmięknie, w razie potrzeby dolewając wody lub odlewając jej nadmiar.
Na koniec gotowania dodaj opłukaną z zalewy fasolkę, sól, płatki drożdżowe i czosnek granulowany.
Zobacz film!
Protip od Ireny
Płatki drożdżowe nadają serowy smak, to super wegańska alternatywa dla serowego posmaku.
Możesz zamienić na dowolny ser, jeśli go jesz.