Kremowy sos z fasolką szparagową

Poznaj moją propozycję na pyszny wegański obiad – kremowy sos z fasolą szparagową i zainspiruj się prostymi przepisami na cały dzień. Zrobisz go w zaledwie kilka minut, w jednym garnku, co znacznie przyspiesza gotowanie i sprawia, że w kuchni nie masz wielu brudnych naczyń!

Wartość odżywcza całej porcji:
  • 584,5 kcal
  • 26,2 g białka
  • 17,4 g tłuszczu
  • 70 g węgl.

Składniki na 1 porcję

  • Makaron ok. 1 szklanka (60 g)
  • Fasolka szparagowa 2 garście (180 g)
  • Sól biała 1 szczypta
  • Mleko roślinne ½ szklanki (125 g)
  • Mleczko kokosowe 3 łyżki (60 g)
  • Fasola biała, konserwowa 5 łyżek (100 g)
  • Płatki drożdżowe 1-2 łyżki
  • Czosnek granulowany Szczypta

Wykonanie

Na patelnię przełóż suchy makaron, fasolkę szparagową i sól oraz dodaj ½ szklanki wody, 1 szklankę mleka i mleczko kokosowe.

Gotuj, aż makaron zmięknie, w razie potrzeby dolewając wody lub odlewając jej nadmiar.

Na koniec gotowania dodaj opłukaną z zalewy fasolkę, sól, płatki drożdżowe i czosnek granulowany.

Zobacz film!

Protip od Ireny

Płatki drożdżowe nadają serowy smak, to super wegańska alternatywa dla serowego posmaku. Możesz zamienić na dowolny ser, jeśli go jesz.

PRZEPISY

Spróbuj też:

Dodaj komentarz