Jogurtowa ekspresowa sałatka

Jogurtowa ekspresowa sałatka to szybka, lekka i kremowa propozycja dla zabieganych. Bazuje na prostych składnikach, ale dzięki jogurtowemu dressingowi z czosnkiem nabiera wyrazistego smaku. Możesz ją wzbogacić o ciecierzycę i cebulę, wtedy staje się bardziej sycąca.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 83.5 kcal
  • 5.6 g białka
  • 2.1 g tłuszczu
  • 6.5 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Pomidor – 1 sztuka (120 g)
  • Zielenina – 2 garście (50 g)
  • Jogurt sojowy (naturalny) – 3 łyżki (75 g)
  • Sól – 1 szczypta (1 g)
  • Czosnek (granulowany) – ½ łyżeczki (3 g)
  • Pieprz – 1 szczypta (1 g)

Opcjonalnie:

  • Cebula – ¼ sztuki (25 g)
  • Ciecierzyca (konserwowa) – 4 łyżki (80 g)

Wykonanie

  1. Pokrój warzywa. 
  2. Wymieszaj z jogurtem i przyprawami. 
  3. Opcjonalnie dodaj opłukaną z zalewy ciecierzycę oraz pokrojoną cebulę.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz