Jogurtowa ekspresowa sałatka
Jogurtowa ekspresowa sałatka to szybka, lekka i kremowa propozycja dla zabieganych. Bazuje na prostych składnikach, ale dzięki jogurtowemu dressingowi z czosnkiem nabiera wyrazistego smaku. Możesz ją wzbogacić o ciecierzycę i cebulę, wtedy staje się bardziej sycąca.
- Tagi: danie wegańskie, dodatki, jogurt, na szybko, na wytrawnie, pomarańcza, sałatka, sałatki, surówka, wege
- Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 83.5 kcal
- 5.6 g białka
- 2.1 g tłuszczu
- 6.5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Pomidor – 1 sztuka (120 g)
- Zielenina – 2 garście (50 g)
- Jogurt sojowy (naturalny) – 3 łyżki (75 g)
- Sól – 1 szczypta (1 g)
- Czosnek (granulowany) – ½ łyżeczki (3 g)
- Pieprz – 1 szczypta (1 g)
Opcjonalnie:
- Cebula – ¼ sztuki (25 g)
- Ciecierzyca (konserwowa) – 4 łyżki (80 g)
Wykonanie
- Pokrój warzywa.
- Wymieszaj z jogurtem i przyprawami.
- Opcjonalnie dodaj opłukaną z zalewy ciecierzycę oraz pokrojoną cebulę.