Ekspresowy makaron z sosem arrabiatta
Ekspresowy makaron z sosem arrabiata to świetna opcja, gdy nie masz czasu lub siły na gotowanie. W kilka chwil przygotujesz naprawdę odżywczy posiłek na bazie gotowców 😉
- Tagi: danie obiadowe, makaron, na obiad, na wytrawnie, sos pomidorowy, tofu, warzywa
- Czas przygotowania: 12 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 486.1 kcal
- 24.1 g białka
- 7.6 g tłuszczu
- 70.5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Makaron – ⅗ szklanki (60 g)
- Sos arrabiata lub marinara – ⅘ szklanki (200 g)
- Fasola czerwona (konserwowa) – 6 łyżek (120 g)
- Szpinak (świeży) – 1 duża garść (30 g)
- Marchewka – 1 duża sztuka (50 g)
Opcjonalnie
- Tofu wędzone – ⅓ kostki (60 g)
Wykonanie
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Tofu pokrój w kostkę.
- Fasolę odcedź z zalewy.
- Ugotowany makaron odcedź i włóż do garnka.
- Dodaj sos, odcedzoną fasolę, szpinak i pokrojone tofu. Podgrzewaj około 3 min.
- Podawaj z marchewką do zagryzania.