Ciecierzycowe placuszki z groszkiem

Wiadomo, że owsianki, czy jaglanki są super jako śniadania. Jednak czasami przychodzi ochota na coś wytrawnego. Dlatego dziś przychodzę przepysznym pomysłem na ciecierzycowe placuszki z groszkiem. Poznaj prosty i wegański przepis i zacznij zdrowo dzień!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 356 kcal
  • 16,7 g białka
  • 13,7 g tłuszczu
  • 33,1 g węgl.

Składniki na 1 porcję

  • Groszek zielony ok. 3 łyżki (60 g)
  • Mąka z ciecierzycy 4 łyżki (48 g)
  • Woda ok. 8 łyżek
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz szczypta
  • Oliwa 1 łyżka (10 g)
  • Pomidor ½ sztuki (60 g)

Wykonanie

  1. Zalej gorącą wodą zielony groszek (jeśli używasz mrożonego). Wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wodę dodawaj stopniowo, żeby uzyskać dobrą konsystencję ciasta. Dodaj groszek, wymieszaj i odstaw ciasto na 5 minut, żeby zgęstniało. Smaż placuszki na oliwie.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz