Ciecierzycowe placuszki z groszkiem
Wiadomo, że owsianki, czy jaglanki są super jako śniadania. Jednak czasami przychodzi ochota na coś wytrawnego. Dlatego dziś przychodzę przepysznym pomysłem na ciecierzycowe placuszki z groszkiem. Poznaj prosty i wegański przepis i zacznij zdrowo dzień!
- Tagi: na wytrawnie, placuszki, śniadanie, wegańskie
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 356 kcal
- 16,7 g białka
- 13,7 g tłuszczu
- 33,1 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Groszek zielony ok. 3 łyżki (60 g)
- Mąka z ciecierzycy 4 łyżki (48 g)
- Woda ok. 8 łyżek
- Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- Sól, pieprz szczypta
- Oliwa 1 łyżka (10 g)
- Pomidor ½ sztuki (60 g)
Wykonanie
- Zalej gorącą wodą zielony groszek (jeśli używasz mrożonego). Wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wodę dodawaj stopniowo, żeby uzyskać dobrą konsystencję ciasta. Dodaj groszek, wymieszaj i odstaw ciasto na 5 minut, żeby zgęstniało. Smaż placuszki na oliwie.