Buddha bowl buraczany z sosem tahini

Nie masz ochoty stać w gorącej kuchni i gotować obiadów? To całkiem normalne, dlatego propozycję na lekki letni obiad – ziemniaki z mizerią i ciecierzycą. Prosty przepis, zdrowa alternatywa, do przygotowania na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 574,1 kcal
  • 18,4 g białka
  • 20,2 g tłuszczu
  • 71,4 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza gryczana (sucha) ok. 4 łyżki (60 g)
  • Burak (ugotowany) 1 sztuka (120 g)
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 5 łyżek (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Przyprawy: czosnek, oregano, sól
  • Sałata garść
  • Ogórki konserwowe 2 sztuki (100 g)

SOS TAHINI:

 

  • Tahini* 1 łyżeczka (10 g)
  • Woda 2-3 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)

Wykonanie

Ugotuj kaszę gryczaną.

Pokrój ugotowanego buraka w kostkę.

Odcedź ciecierzycę z zalewy i opłucz ją na sitku.

Na patelni rozgrzej oliwę, daj na nią buraka, ciecierzyce, przyprawy i przygrzewaj, aż się zarumienią (ok. 5 minut).

Wymieszaj składniki na sos tahini.

W miseczce ułóż buraka, ciecierzycę pokrojone ogórki, kaszę i sałatę. Całość polej sosem.

* Tahini możesz zamienić na masło orzechowe.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz