Buddha bowl buraczany z sosem tahini
Nie masz ochoty stać w gorącej kuchni i gotować obiadów? To całkiem normalne, dlatego propozycję na lekki letni obiad – ziemniaki z mizerią i ciecierzycą. Prosty przepis, zdrowa alternatywa, do przygotowania na zimno.
- Tagi: buddha bowl, lunch, na wytrawnie, obiad, warzywa
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 574,1 kcal
- 18,4 g białka
- 20,2 g tłuszczu
- 71,4 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kasza gryczana (sucha) ok. 4 łyżki (60 g)
- Burak (ugotowany) 1 sztuka (120 g)
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 5 łyżek (100 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Przyprawy: czosnek, oregano, sól
- Sałata garść
- Ogórki konserwowe 2 sztuki (100 g)
SOS TAHINI:
- Tahini* 1 łyżeczka (10 g)
- Woda 2-3 łyżki
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
Wykonanie
Ugotuj kaszę gryczaną.
Pokrój ugotowanego buraka w kostkę.
Odcedź ciecierzycę z zalewy i opłucz ją na sitku.
Na patelni rozgrzej oliwę, daj na nią buraka, ciecierzyce, przyprawy i przygrzewaj, aż się zarumienią (ok. 5 minut).
Wymieszaj składniki na sos tahini.
W miseczce ułóż buraka, ciecierzycę pokrojone ogórki, kaszę i sałatę. Całość polej sosem.
* Tahini możesz zamienić na masło orzechowe.