Bowl z tartym tofu
Szukasz prostego przepisu na smaczne i odżywcze danie? Bowl z tartym tofu będzie świetnym rozwiązaniem. Możesz podawać go z dowolnymi ulubionymi warzywami. Całość przygotujesz w ekspresowym tempie.
- Tagi: bowl, buddha bowl, na wytrawnie, obiad, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 521,2 kcal
- 24 g białka
- 20,5 g tłuszczu
- 54,9 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Tofu wędzone 180 g
- Sos sojowy jasny 1 łyżka (10 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
- Papryka słodka wędzona mielona 1 łyżeczka (5 g)
- Papryka chili mielona 2 szczypty
- Cytryna 1 łyżka soku (10 g)
- Pomidor 2 sztuki (240 g)
- Bakłażan 1 sztuka (200 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
- Sól biała 1 szczypta
- Kasza jaglana 9 łyżek (120 g)
- Jogurt sojowy 4 łyżki (100 g)
- Majeranek 1 łyżeczka (5 g)
- Sałata 4 liście (20 g)
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Zetrzyj tofu na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z sosem sojowym, 1 łyżką oliwy (10 g), papryką
wędzoną i chili oraz sokiem z cytryny. Przełóż na
blaszkę. - Pokrój pomidory w ćwiartki, a bakłażana w półksiężyce lub w cienką kostkę. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy,
½ łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptą soli.
Wyłóż na drugą połowę blaszki. Piecz razem przez
około 10–15 minut. - Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- Wymieszaj jogurt z majerankiem, czosnkiem i solą.
- W miseczce ułóż kaszę, obok mielone tofu, pieczone warzywa i sałatę. Polej sosem. Możesz wymieszać składniki bowla przed jedzeniem.