Bowl z tartym tofu

Szukasz prostego przepisu na smaczne i odżywcze danie? Bowl z tartym tofu będzie świetnym rozwiązaniem. Możesz podawać go z dowolnymi ulubionymi warzywami. Całość przygotujesz w ekspresowym tempie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 521,2 kcal
  • 24 g białka
  • 20,5 g tłuszczu
  • 54,9 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Tofu wędzone 180 g
  • Sos sojowy jasny 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
  • Papryka słodka wędzona mielona 1 łyżeczka (5 g)
  • Papryka chili mielona 2 szczypty
  • Cytryna 1 łyżka soku (10 g)
  • Pomidor 2 sztuki (240 g)
  • Bakłażan 1 sztuka (200 g)
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól biała 1 szczypta
  • Kasza jaglana 9 łyżek (120 g)
  • Jogurt sojowy 4 łyżki (100 g)
  • Majeranek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sałata 4 liście (20 g)

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Zetrzyj tofu na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z sosem sojowym, 1 łyżką oliwy (10 g), papryką
    wędzoną i chili oraz sokiem z cytryny. Przełóż na
    blaszkę.
  3. Pokrój pomidory w ćwiartki, a bakłażana w półksiężyce lub w cienką kostkę. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy,
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptą soli.
    Wyłóż na drugą połowę blaszki. Piecz razem przez
    około 10–15 minut.
  4. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
  5. Wymieszaj jogurt z majerankiem, czosnkiem i solą.
  6. W miseczce ułóż kaszę, obok mielone tofu, pieczone warzywa i sałatę. Polej sosem. Możesz wymieszać składniki bowla przed jedzeniem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz