Wegańska sałatka gyros

Wegańska sałatka gyros to super pomysł na jeden z posiłków na wegańskim/wegetariańskim grillu! Zainspiruj się i zaskocz swoich znajomych fantastycznym pomysłem na wege gyros. Zdrowe, zbilansowane i mega pyszne. 🤤

Wartość odżywcza ¼ miski:
  • 321,9 kcal
  • 13,4 g białka
  • 20,8 g tłuszczu
  • 17 g węglowodanów

Składniki na 1 miskę:

  • Kotlety sojowe/kostka sojowa 1 opakowanie (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
  • Przyprawa gyros 2-3 łyżeczki
  • Papryka 1 sztuka (140 g)
  • Cebula ½ sztuki (50 g)
  • Kapusta pekińska 2 garście
  • Ogórki konserwowe 4 sztuki (200 g)
  • Kukurydza (konserwowa) 5 łyżek (75 g)
  • Majonez 3-4 łyżki (75 g)
  • Ketchup 3 łyżki (45 g)

Wykonanie

1. Ugotuj kotlety sojowe (lub kostkę sojową) w wodzie. Gdy kotlety będą miękkie, odcedź je i pokrój w ok. 1-2 cm kostkę (chyba że masz kostkę sojową).
2. Wymieszaj z oliwą i przyprawą do gyrosa i piecz ok. 25 min w 180 stopni (po połowie czasu możesz je przemieszać na blaszce).
3. Pokrój warzywa – paprykę, cebulę, ogórki w kostkę, kapustę w drobne paseczki.
4. Zrób sos – wymieszaj majonez i ketchup.
5. Gdy kotlety się upieką, układaj gyros w misce warstwami w kolejności: warstwa sojowego gyrosa, połowa sosu, cebula, papryka, kukurydza, ogórki, reszta sosu, kapusta pekińska.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz