Wegańska sałatka gyros
Wegańska sałatka gyros to super pomysł na jeden z posiłków na wegańskim/wegetariańskim grillu! Zainspiruj się i zaskocz swoich znajomych fantastycznym pomysłem na wege gyros. Zdrowe, zbilansowane i mega pyszne.
- 321,9 kcal
- 13,4 g białka
- 20,8 g tłuszczu
- 17 g węglowodanów
Składniki na 1 miskę:
- Kotlety sojowe/kostka sojowa 1 opakowanie (100 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
- Przyprawa gyros 2-3 łyżeczki
- Papryka 1 sztuka (140 g)
- Cebula ½ sztuki (50 g)
- Kapusta pekińska 2 garście
- Ogórki konserwowe 4 sztuki (200 g)
- Kukurydza (konserwowa) 5 łyżek (75 g)
- Majonez 3-4 łyżki (75 g)
- Ketchup 3 łyżki (45 g)
Wykonanie
1. Ugotuj kotlety sojowe (lub kostkę sojową) w wodzie. Gdy kotlety będą miękkie, odcedź je i pokrój w ok. 1-2 cm kostkę (chyba że masz kostkę sojową).
2. Wymieszaj z oliwą i przyprawą do gyrosa i piecz ok. 25 min w 180 stopni (po połowie czasu możesz je przemieszać na blaszce).
3. Pokrój warzywa – paprykę, cebulę, ogórki w kostkę, kapustę w drobne paseczki.
4. Zrób sos – wymieszaj majonez i ketchup.
5. Gdy kotlety się upieką, układaj gyros w misce warstwami w kolejności: warstwa sojowego gyrosa, połowa sosu, cebula, papryka, kukurydza, ogórki, reszta sosu, kapusta pekińska.