Szaszłyki musztardowe

Grill bez szaszłyków to jak nie grill! Poznaj cudny, wegański przepis na szaszłyki musztardowe, który rozpieści Twoje kubki smakowe. Zdrowy, zbilansowany i mega pyszny przepis, który wcale nie musi być robiony na grillu – tylko w piekarniku. 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 326,7 kcal
  • 16,8 g białka
  • 12,5 g tłuszczu
  • 32 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Tofu wędzone ⅓ sztuki (60 g)
  • Cebula ½ sztuki (50 g)
  • Papryka czerwona ¾ sztuki (100 g)
  • Pieczarki 5 sztuk (100 g)
  • Cukinia ⅖ sztuki (120 g)
  • Musztarda 1 łyżka (20 g)
  • Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Chleb żytni razowy
  • 1 kromka (30 g)

Wykonanie

  1. Tofu, cebulę, paprykę, pieczarki i cukinię pokrój w większe, mniej więcej równe kawałki, tak aby dobrze było nabić je na patyczki do szaszłyków.
  2. Przygotuj sos musztardowy: wymieszaj musztardę z syropem klonowym i oliwą.
  3. Wymieszaj warzywa, pieczarki i tofu w sosie musztardowym, a następnie nabijaj je na przemian na długie wykałaczki/patyczki do szaszłyków*.
  4. Ułóż je na blaszce na papierze do pieczenia i piecz 20–30 minut w 180°C (możesz ustawić w piekarniku funkcję grill lub dodatkowe grzanie od góry). W połowie pieczenia możesz przewrócić je na drugą stronę. Jeśli masz taką możliwość możesz je też przygotować na grillu.
  5. Pod koniec pieczenia włóż do piekarnika kromkę chleba, żeby się przypiekła.
  6. Gotowe szaszłyki jedz, zagryzając grzanką z chleba.

* Jeśli nie masz wykałaczek/patyczków do szaszłyków, możesz upiec warzywa i tofu na blaszce w piekarniku lub na grillu.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz