Szaszłyki musztardowe
Grill bez szaszłyków to jak nie grill! Poznaj cudny, wegański przepis na szaszłyki musztardowe, który rozpieści Twoje kubki smakowe. Zdrowy, zbilansowany i mega pyszny przepis, który wcale nie musi być robiony na grillu – tylko w piekarniku. 🙂
Wartość odżywcza 1 porcji
- 326,7 kcal
- 16,8 g białka
- 12,5 g tłuszczu
- 32 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Tofu wędzone ⅓ sztuki (60 g)
- Cebula ½ sztuki (50 g)
- Papryka czerwona ¾ sztuki (100 g)
- Pieczarki 5 sztuk (100 g)
- Cukinia ⅖ sztuki (120 g)
- Musztarda 1 łyżka (20 g)
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Chleb żytni razowy
- 1 kromka (30 g)
Wykonanie
- Tofu, cebulę, paprykę, pieczarki i cukinię pokrój w większe, mniej więcej równe kawałki, tak aby dobrze było nabić je na patyczki do szaszłyków.
- Przygotuj sos musztardowy: wymieszaj musztardę z syropem klonowym i oliwą.
- Wymieszaj warzywa, pieczarki i tofu w sosie musztardowym, a następnie nabijaj je na przemian na długie wykałaczki/patyczki do szaszłyków*.
- Ułóż je na blaszce na papierze do pieczenia i piecz 20–30 minut w 180°C (możesz ustawić w piekarniku funkcję grill lub dodatkowe grzanie od góry). W połowie pieczenia możesz przewrócić je na drugą stronę. Jeśli masz taką możliwość możesz je też przygotować na grillu.
- Pod koniec pieczenia włóż do piekarnika kromkę chleba, żeby się przypiekła.
- Gotowe szaszłyki jedz, zagryzając grzanką z chleba.
* Jeśli nie masz wykałaczek/patyczków do szaszłyków, możesz upiec warzywa i tofu na blaszce w piekarniku lub na grillu.