Bazyliowo-orzechowa pasta
Jeśli jesteś fanką past kanapkowych, to śmiało przekonaj się, jak bazyliowo-orzechowa pasta jest pyszna i szybka do zrobienia. 🙂 Przemycaj więcej warzyw do posiłków i rób sobie cudowne spa od środeczka!
- Tagi: na wytrawnie, pasta, śniadanie, warzywa, wiosna
- Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 440,4 kcal,
- 13,6 g białka,
- 16,4 g tłuszczu,
- 50,7 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Fasola biała (ugotowana lub z puszki) 4-5 łyżek (90 g)
- Bazylia, świeża kilka listków
- Olej/oliwa 1 łyżka (10 g)
- Orzechy 1 łyżka (15 g)
- Sok z limonki/cytryny 1 łyżka (10 g)
- Sól Szczypta
- + bułki lub chleb 90 g
- Ogórek zielony 30 g
- Kiełki 15 g
- Sałata/szpinak 20 g
Wykonanie
Przygotuj pastę: zblenduj przepłukaną w wodzie fasolę z olejem, przyprawami, bazylią i orzechami. Do pasty dodaj sok z limonki. Gotową pastę nałóż na kanapki z ulubioną sałatą, ogórkiem i kiełkami.