
Lunche
Spring rolls z orzechowym tofu
Jeśli masz nadwyżkę warzyw, z którymi nie wiesz, co zrobić – przychodzę z idealnym przepisem! Spring rollsy z orzechowym tofu to strzał w dziesiątkę, kiedy chcesz wykorzystać zalegające w Twojej lodówce warzywa oraz zjeść pożywny i przepyszny lunch.
film
Zobacz film
PRZEPIS
Wykonanie
- Przygotuj orzechowe tofu: pokrusz tofu na suchej patelni, posyp przyprawami i zalej sosem sojowym. Grzej ok. 5 min, aż przeschnie. Wyłącz grzanie. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
- Pokrój warzywa w cienkie paski.
- Arkusz papieru zamocz w ciepłej wodzie na kilka-kilkanaście sekund, by zmiękł.
- Przełóż papier na talerz.
- Na dół papieru (ok. 3-4 cm od dolnego brzegu) nałóż po kilka pasków każdego warzywa, tofu, szpinak i pokrojony szczypiorek.
- Dolną częścią papieru przykryj warzywa.
- Zawiń boki papieru (przykrywając też warzywa) i tak zawinięte warzywa roluj do końca papieru (zwija się to jak krokiety – najlepiej zobacz na filmie, jak jest to zrobione – to proste, ale ciężkie do opisania).
Wartość odżywcza 1 porcji:
325,5 kcal
18,9 g białka
13,6 g tłuszczu
30,9 g węglowodanów
przepisy
Zobacz także
Śniadania

Owsianka z pomarańczą i czekoladą
Lunche

Kanapka z wegańskim twarożkiem szczypiorkowym
Obiady i kolacje

Curry z kapustą pekińską
Śniadania

Owsianka z pomarańczą i czekoladą
Obiady i kolacje
