Lunche

Spring rolls z orzechowym tofu

Jeśli masz nadwyżkę warzyw, z którymi nie wiesz, co zrobić – przychodzę z idealnym przepisem! Spring rollsy z orzechowym tofu to strzał w dziesiątkę, kiedy chcesz wykorzystać zalegające w Twojej lodówce warzywa oraz zjeść pożywny i przepyszny lunch.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 3 duże sztuki:
  • Orzechowe tofu:

  • Tofu wędzone

    ½ sztuki (90 g)

  • Papryka wędzona

    ⅓ łyżeczki

  • Czosnek granulowany

    ⅓ łyżeczki

  • Sos sojowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • Masło orzechowe

    1 płaska łyżka (12 g)

  • Spring Rollsy:

  • Papier ryżowy

    3 sztuki

  • Papryka

    ⅓ sztuki (40 g)

  • Marchewka

    1 mała sztuka (45 g)

  • Ogórek

    ½ sztuki (30 g)

  • Szpinak/zielenina

    1 garść

  • Szczypiorek

    kilka wąsów

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Przygotuj orzechowe tofu: pokrusz tofu na suchej patelni, posyp przyprawami i zalej sosem sojowym. Grzej ok. 5 min, aż przeschnie. Wyłącz grzanie. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
    2. Pokrój warzywa w cienkie paski. 
    3. Arkusz papieru zamocz w ciepłej wodzie na kilka-kilkanaście sekund, by zmiękł.
    4. Przełóż papier na talerz.
    5. Na dół papieru (ok. 3-4 cm od dolnego brzegu) nałóż po kilka pasków każdego warzywa, tofu, szpinak i pokrojony szczypiorek.
    6. Dolną częścią papieru przykryj warzywa.
    7. Zawiń boki papieru (przykrywając też warzywa) i tak zawinięte warzywa roluj do końca papieru (zwija się to jak krokiety – najlepiej zobacz na filmie, jak jest to zrobione – to proste, ale ciężkie do opisania).

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    325,5 kcal
    18,9 g białka
    13,6 g tłuszczu
    30,9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę