Obiady i kolacje

Curry z kapustą pekińską

Kiedy totalnie nie masz czasu na gotowanie, pewnie niejednokrotnie w Twojej głowie pojawia się pomysł zamówienia jedzenia. Curry z kapustą pekińską zrobisz o wiele szybciej niż obiad, który zamówisz przez telefon. Potrzebujesz zaledwie 15 min, a masz gotowy pyszny, wegański i zbilansowany obiad. Dzięki temu oszczędzasz nie tylko swoje pieniądze, a również czas. 🙂

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Ryż biały (suchy)

    8 łyżek (120 g)

  • Imbir

    1 cm kawałek

  • Czosnek

    1 ząbek (5 g)

  • Cebula

    ½ sztuki (50 g)

  • Papryczka chili

    kawałek świeżej lub szczypta suszonej

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Kapusta pekińska

    300 g

  • Groszek zielony, mrożony

    1 i 1⁄3 szklanki (180 g)

  • Mleczko kokosowe

    7 i ½ łyżki (150 g)

  • Passata pomidorowa (przecier)

    50 g

  • Curry

    1 łyżeczka (5 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Ugotuj ryż.

    Poszatkuj z blenderze imbir, czosnek, chilli i cebulę (lub pokrój).

    Podsmaż je na oliwie, na patelni przez około 2 minuty.

    Pokrój kapustę pekińską, dodaj ją na patelnie i przesmaż 2-3 minuty.

    Dodaj groszek zielony, mleczko kokosowe, passatę i przyprawę curry, grzej ok. 5 min.

    Podawaj z ryżem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    510,9 kcal
    14,6 g białka
    20,2 g tłuszczu
    64,7 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę