Pieczone warzywa śródziemnomorskie
Pieczone warzywa śródziemnomorskie to doskonały pomysł na szybki obiad. Całość jest też mega odżywcza i prosta w przygotowaniu!
- Tagi: danie obiadowe, makaron, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, wege makaron, z makaronem, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 - 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
588.5 kcal
21.1 g białka
16.7 g tłuszczu
79.9 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Cukinia – ⅓ sztuki (90 g)
- Papryka – ½ sztuki (70 g)
- Pomidor – 1½ sztuki (180 g)
- Cebula – ⅓ sztuki (30 g)
- Oliwki – 2 łyżki (30 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Czosnek (granulowany) – ½ łyżeczki (2 g)
- Oregano (suszone) – ½ łyżeczki (2 g)
- Bazylia (suszona) – ½ łyżeczki (2 g)
- Papryka w proszku, słodka – ½ łyżeczki (2 g)
- Sól – 1 szczypta (1 g)
- Fasola biała (ugotowana) – 6 łyżek (120 g)
- Makaron – 60 g
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik lub airfryer do 180 st.
- Pokrój cukinie w cienkie pół- lub ćwierć księżyce.
- Pokrój paprykę, pomidora i cebulę w kostkę.
- Oliwki pokrój na mniejsze części.
- Włóż na blaszkę lub misę airfryera.
- Dodaj oliwę, przyprawy, opłukaną z zalewy fasolę, wymieszaj i piecz (w airfryerze około 10 min, w piekarniku 20 min) – w połowie czasu przemieszaj warzywa.
- W tym czasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
- Ugotowany makaron wymieszaj z upieczonymi warzywami