Pieczone warzywa śródziemnomorskie

Pieczone warzywa śródziemnomorskie to doskonały pomysł na szybki obiad. Całość jest też mega odżywcza i prosta w przygotowaniu!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 588.5  kcal

  • 21.1 g białka

  • 16.7 g tłuszczu

  • 79.9 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Cukinia – ⅓ sztuki (90 g)
  • Papryka – ½ sztuki (70 g)
  • Pomidor – 1½  sztuki (180 g)
  • Cebula – ⅓ sztuki (30 g)
  • Oliwki – 2 łyżki (30 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek (granulowany) – ½ łyżeczki (2 g)
  • Oregano (suszone) – ½ łyżeczki (2 g)
  • Bazylia (suszona) – ½  łyżeczki (2 g)
  • Papryka w proszku, słodka – ½  łyżeczki (2 g)
  • Sól – 1 szczypta (1 g)
  • Fasola biała (ugotowana) – 6 łyżek (120 g)
  • Makaron – 60 g

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik lub airfryer do 180 st. 
  2. Pokrój cukinie w cienkie pół- lub ćwierć księżyce. 
  3. Pokrój paprykę, pomidora i cebulę w kostkę. 
  4. Oliwki pokrój na mniejsze części. 
  5. Włóż na blaszkę lub misę airfryera. 
  6. Dodaj oliwę, przyprawy, opłukaną z zalewy fasolę, wymieszaj i piecz (w airfryerze około 10 min, w piekarniku 20 min) – w połowie czasu przemieszaj warzywa. 
  7. W tym czasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. 
  8. Ugotowany makaron wymieszaj z upieczonymi warzywami

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz