Dyniowo-śliwkowy owsiankowy pudding chia
Dyniowo-śliwkowy owsiankowy pudding chia to super pomysł na śniadanie “na zapas”. Zdrowe śniadanie, które idealnie nada się dla zabieganych osób, bo zrobisz je zaledwie w kilka chwil – a dla wszystkich rannych śpiochów: przygotujesz je dzień wcześniej! Idealne wyjście dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać, jednak nie zawsze mają na to czas. 🙂
- 362,6 kcal
- 12,3 g białka
- 17 g tłuszczu
- 28,3 g węglowodanów
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- Płatki owsiane 2 łyżki (20 g)
- Mleko (u mnie roślinne) ½ szklanki (130 g)
- Nasiona chia 2 łyżki (20 g)
- Śliwka 1 sztuka (60 g)
- Puree dyniowe* 1 łyżka (25 g)
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
- Cynamon ⅓ łyżeczki (2 g)
- Chilli szczypta
- Orzechy włoskie 3 sztuki (12 g)
PRZEPIS
Wykonanie
Wymieszaj w słoiku płatki owsiane z mlekiem i nasionami chia. Pokrój drobno śliwkę. Puree dyniowe wymieszaj z syropem klonowym, cynamonem, chilli i śliwką. Dodaj do słoika, posyp orzechami włoskimi. Zostaw na noc w lodówce.
FILM
Zobacz film!
PUREE Z DYNI
Protip od Ireny
PUREE Z DYNI:
Przekrój dynię na pół, wydłub pestki, połóż na blaszce skórka do góry i piecz w 180 st. C, aż dynia zmięknie (ok. 30 min).
Jeśli wolisz oglądać → https://youtu.be/81L5hc3SNG0?t=137