Zapiekanka warzywna w tortilli

Jeżeli masz problem, aby jesienią jeść zdrowo i odżywczo – przychodzę do Ciebie z cudnym przepisem! Zapiekanka warzywna w tortilli to mega sycący, pyszny jesienny obiad. To przepyszny wegański przepis, który idealnie Cię przytuli i sprawią, że jesień nie będzie taka szara i bura!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 526,7 kcal
  • 24,7 g białka
  • 23,1 g tłuszczu
  • 51,3 g węglowodanów

Składniki na 1 porcje:

  • Bakłażan ½ sztuki (100 g)
  • Cukinia ⅓ sztuki (100 g)
  • Tofu wędzone 80 g
  • Pieczarki 4 sztuki (80 g)
  • Por ⅖ sztuki (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól biała 2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony 2 szczypty
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna, typ 500 niecała łyżka (10 g)
  • Mleko sojowe ⅖ szklanki (90 g)
  • Mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • Sól biała 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony 1 szczypta
  • Tortilla pszenna (duża) 1 sztuka (60 g)

Wykonanie

  1. Pokrój w kostkę bakłażana, cukinię i tofu. Pieczarki pokrój w plasterki, a pora w półksiężyce.
  2. Podsmażaj je na oliwie (1 łyżeczka) i odrobinie wody, doprawione solą i pieprzem, przez około 7 minut.
  3. Przygotuj beszamel: w małym garnku rozgrzej oliwę (1 łyżeczka). Dodaj do niej mąkę i szybko przemieszaj. Po chwili dodaj mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i mieszaj, podgrzewając na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje (jeśli masz, możesz też dodać do beszamelu płatki drożdżowe).
  4. Do małego okrągłego naczynia żaroodpornego* włóż papier do pieczenia, a następnie umieść w nim tortillę – uformuj ją tak, aby powstała z niej „miseczka tortillowa”.
  5. Do „miseczki tortillowej” nałóż duszone warzywa i polej je po górze beszamelem.
  6. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180°C (ustaw grzanie od góry) i piecz przez mniej więcej 5 minut.

Zobacz film!

Protip od Ireny

* Jeśli nie masz małego okrągłego naczynia żaroodpornego, możesz spróbować zrobić to danie w szklanym lunchboxie (np. te z IKEA są żaroodporne).

Spróbuj też:

Dodaj komentarz