Wrap z sałatką z ciecierzycy
Kremowa ciecierzyca z aromatycznymi dodatkami? Jeśli taką lubisz, to na pewno zasmakuje Ci wrap z sałatką z ciecierzycy. Prosty, a przy tym niezwykle sycący.
- Tagi: ciecierzyca, danie obiadowe, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, warzywa, wegańskie, wrap, zdrowe
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
434.8 kcal
14.5 g białka
14.6 g tłuszczu
55.7 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Tortilla – 1 sztuka (60 g)
- Ciecierzyca (ze słoiczka) – 4 łyżki (80 g)
- Jogurt naturalny – 1 łyżka (25 g)
- Majonez – 1 łyżeczka (15 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g) (lub ½ łyżeczki granulowanego (2 g))
- Papryka – ½ sztuki (70 g)
- Rzodkiewka – 3 sztuki (45 g)
- Cebula – ⅓ sztuki (30 g)
- Ogórek – ½ sztuki (20 g)
- Pomidor suszony (opcjonalnie) – 1 sztuka (15 g)
- Pieprz – 1 szczypta (1 g)
- Sól – 1 szczypta (1 g)
Wykonanie
- Warzywa pokrój drobno.
- Ciecierzycę rozgnieć niedokładnie i wymieszaj z resztą składników (oprócz tortilli).
- Sałatkę z ciecierzycy wyłóż na tortillę i zawiń we wrapa.
- Podawaj na zimno lub podgrzej na suchej patelni. Możesz też wrzucić do airfryer’a na 4 min (180 st.).