Wegański burger meksykański (z fasoli)
Przepis tak pyszny i otulający, a przy okazji mega odżywczy? To możliwe! Ten wegański burger meksykański to udowadnia. Jest prosty w przygotowaniu, a mega sycący i smaczny.
- Tagi: burger, burger fast foody, danie obiadowe, fasola, fast foody, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe, zdrowe fast foody
- Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 535.9 kcal
- 17.2 g białka
- 21.5 g tłuszczu
- 58.8 g węglowodanów
Składniki na 3-4 kotlety:
- Fasola czerwona (konserwowa) – 1 puszka (240 g)
- Siemię lniane (mielone) – 1 łyżka (10 g)
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki (30 g)
- Czosnek (granulowany) – ⅔ łyżeczki (4 g)
- Chilli w proszku – 2 szczypty (2 g)
- Kumin – ⅓ łyżeczki (2 g)
- Sól – 2-3 szczypty (2 g)
- Sok z limonki/cytryny – 1 łyżka (10 g)
- Oliwa/olej – 2 łyżki (20 g)
- Cebula dymka (dół i góra) – 1 sztuka (20 g)
- Bułka tarta – 2 łyżki (20 g)
- Kukurydza (konserwowa) – 3 łyżki (45 g)
- Słonecznik (pestki) – 2 łyżki (20 g)
Dodatki
- Bułka,
- Świeża zielenina,
- Ulubione warzywa,
- Awokado (opcjonalnie)
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Zalej zmielone siemię lniane ok 1½ łyżką wrzątku, wymieszaj i odstaw.
- Odcedź fasolę z zalewy i opłucz. Rozgnieć widelcem.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, sok z limonki, 1 łyżkę oliwy, pokrojoną całą cebulę dymkę, odcedzoną kukurydzę, słonecznik i bułkę tartą.
- Wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaj więcej bułki.
- Formuj 3-4 kotlety i posmaruj je od góry resztą oliwy.
- Wyłóż na blaszkę i piecz 20 min z jednej strony, przełóż delikatnie na drugą i piecz jeszcze około 5 minut.
- Podawaj np. z bułką, świeżymi warzywami, awokado.
Cena:
- fasola 1 puszka – 2,8 zł,
- 1 łyżka mielonego siemienia – 0,14 zł,
- koncentrat 2 łyżeczki – 0,4 zł,
- czosnek, chilli, kumin – 0,5 zł,
- sok z limonki/cytryny – 1 łyżka – 0,1 zł,
- dymka – dół i góra – 1 szt – 1 zł,
- bułka tarta 2 łyżki – 0,2 zł,
- kukurydza – 3 łyżki – 0,76 zł,
- słonecznik 2 łyki – 0,24 zł, olej – 20 g – 0,18 zł
Suma na całość: 6,32, przy 4 kotletach 1 wychodzi za 1,58 zł, przy 3 kotletach jeden za 2 zł