Wegańska szakszuka klasyczna

Poznaj przepis, w którym powstaje wegańska szakszuka klasyczna, czyli zweganizowane danie bliskiego wschodu, który rozpieści niejedno poranne podniebienie. 🍅 Poznaj proste i zdrowe przepisy z pomidorów w puszce. 🥫

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 387,4 kcal,
  • 18,9 g białka,
  • 17,5 g tłuszczu,
  • 36,3 g węgl.

Składniki na 1 porcję

  • Tofu naturalne 100 g
  • Sól biała 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)
  • Papryczka ostra (chili) 5 g
  • Pomidory z puszki (krojone) ½ puszki (200 g)
  • Kmin rzymski (kumin) ½ łyżeczki (2 g)
  • Pieprz czarny mielony Szczypta
  • Pietruszka, liście Kilka sztuk
  • Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)

Wykonanie

  1. Tofu pokrój w cienkie plasterki, posyp solą i podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy.Podsmażaj tak długo, aż będzie miało cienką, chrupiącą skórkę. Zdejmij z patelni.
  2. Na tej samej patelni lub drugiej podduś na oliwie (1 łyżeczka) drobno pokrojony czosnek, cebulę i papryczkę chili (weź ok. centymetrowy kawałek, w zależności od tego, jak ostre dania lubisz; możesz ją też pominąć).
  3. Po 3 minutach dodaj na patelnię pomidory z puszki z zalewą, kumin, sól oraz pieprz i grzej pod przykryciem minut.
  4. Na talerz nałóż przesmażone pomidory i dodaj na górę tofu.
  5. Szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i zjedz z chlebem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz