Wegańska szakszuka klasyczna
Poznaj przepis, w którym powstaje wegańska szakszuka klasyczna, czyli zweganizowane danie bliskiego wschodu, który rozpieści niejedno poranne podniebienie. 🍅 Poznaj proste i zdrowe przepisy z pomidorów w puszce. 🥫
Wartość odżywcza 1 porcji
- 387,4 kcal,
- 18,9 g białka,
- 17,5 g tłuszczu,
- 36,3 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Tofu naturalne 100 g
- Sól biała 1 szczypta
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Papryczka ostra (chili) 5 g
- Pomidory z puszki (krojone) ½ puszki (200 g)
- Kmin rzymski (kumin) ½ łyżeczki (2 g)
- Pieprz czarny mielony Szczypta
- Pietruszka, liście Kilka sztuk
- Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
Wykonanie
- Tofu pokrój w cienkie plasterki, posyp solą i podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy.Podsmażaj tak długo, aż będzie miało cienką, chrupiącą skórkę. Zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni lub drugiej podduś na oliwie (1 łyżeczka) drobno pokrojony czosnek, cebulę i papryczkę chili (weź ok. centymetrowy kawałek, w zależności od tego, jak ostre dania lubisz; możesz ją też pominąć).
- Po 3 minutach dodaj na patelnię pomidory z puszki z zalewą, kumin, sól oraz pieprz i grzej pod przykryciem minut.
- Na talerz nałóż przesmażone pomidory i dodaj na górę tofu.
- Szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i zjedz z chlebem.